PlusIn beeld

De Metropolis van 600.000 euro en andere affiches uit het archief van Eye

Metropolis, 1927. Beeld EYE film museum
Metropolis, 1927.Beeld EYE film museum

Eye beheert 55.000 filmaffiches. Het zwaartepunt in de collectie ligt op Nederlandse affiches met artistieke of filmhistorische waarde, maar Eye bezit ook buitenlandse affiches van Nederlandse films en kunstzinnige ontwerpen uit Cuba, Polen, Tsjecho-Slowakije, Mexico, Egypte en Turkije. Samen geven ze niet alleen een beeld van de geschiedenis van de film, maar ook van de ontwikkelingen in grafische vormgeving.

In 1955 wordt voor het eerst melding gemaakt van een 75-tal affiches. Die waren afkomstig uit het archief van bioscoop De Uitkijk. Omdat de groei van de collectie maar langzaam ging, schreef Filmmuseumdirecteur Jan de Vaal in een notitie in januari 1957 – er waren toen 150 exemplaren – dat de collectie moest worden uitgebreid. Nog in datzelfde jaar verwierf het Filmmuseum duizenden affiches, als onderdeel van de collectie-Desmet.

De collectie groeit nog altijd, met zo’n 1500 aanwinsten per jaar – niet alleen posters van nieuwe arthousefilms en blockbusters, maar ook oudere affiches ter aanvulling van de historische collectie. Eye bewaart ze in het Collectiecentrum aan de Asterweg, in zuurvrije archiefdozen, bij een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid.

Het duurste exemplaar in de collectie is het getinte affiche van Metropolis, met de zittende robot. Zo’n zelfde affiche is ooit verkocht voor bijna 600.000 euro en later in een pakket met enkele andere affiches voor 1,2 miljoen. Er schijnen er nog maar vijf van te zijn.

De oudste originele affiches van Eye komen uit 1899. Daaronder is één Nederlands affiche – Tableau voorstellende het uitgaan van de groote St Michels Kerk te Zwolle, een eenvoudig letteraffiche – en drie Engelse, waaronder Britannia – Theatre of Varieties.

Een steeds wisselende selectie affiches, die aansluit op de actuele programmering, is in Eye te zien in de gang voor de ingangen naar zaal 2 en 3. Eye leent ze ook uit aan andere musea en verschaft digitale bestanden voor reprints en publicatie in externe uitgaven, op internet en in reportages of documentaires. Een enkele keer duiken posters uit de Eyecollectie zelfs op aan muren in speelfilms.

Mon oncle, 1958. Beeld EYE film museum
Mon oncle, 1958.Beeld EYE film museum
06/05, 2004. Beeld EYE film museum
06/05, 2004.Beeld EYE film museum
Le Mépris, 1963. Beeld EYE film museum
Le Mépris, 1963.Beeld EYE film museum
Potemkin, 1926. Beeld EYE film museum
Potemkin, 1926.Beeld EYE film museum
The General, 1927. Beeld EYE film museum
The General, 1927.Beeld EYE film museum
De duivel is een vrouw, 1935. Beeld EYE film museum
De duivel is een vrouw, 1935.Beeld EYE film museum
Fanfare, 1958. Beeld EYE film museum
Fanfare, 1958.Beeld EYE film museum
Turks fruit, 1973. Beeld EYE film museum
Turks fruit, 1973.Beeld EYE film museum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden