PlusAchtergrond

De markt in West blijft onmiskenbaar risicogebied

Behalve de mondkapjes zien groentekramen er vrijwel normaal uit op Plein ’40-’45. Beeld Joris Van Gennip
Behalve de mondkapjes zien groentekramen er vrijwel normaal uit op Plein ’40-’45.Beeld Joris Van Gennip

West en Nieuw-West hebben de hoogste besmettingsgraad met Covid-19 van de stad. Preventieteams zijn op straat, de moskee is op vrijdag dicht, maar de markt blijft onmiskenbaar risicogebied.

Hanneloes Pen

Fatma Eronemi loopt met een spatmasker van plexiglas naar de markt op Plein ’40-’45. Daaronder draagt ze ook nog een mondkapje. Ze kent de hoge besmettingscijfers in haar wijk. “Daarom draag ik deze combinatie. Anders ben ik straks aan de beurt. Er is niet genoeg ruimte op de markt. Iedereen staat dicht op elkaar. Weinigen dragen een mondkapje of het hangt onder hun kin.”

Het aantal met Covid-19 besmette mensen is in West en Nieuw-West de afgelopen weken – week 39 en 40 – gestegen. Het aantal positief geteste personen per 10.000 inwoners lag in Nieuw-West in week 39 op 27,5 en in week 40 op 31,3. In West lag het op 27,3 en op 33,6.

Op de markt wijt kraamhouder Hakim van een tapijtenhandel de hoge besmettingsgraad aan het verwarde regeringsbeleid. “De mensen snappen het niet meer. Een maand lang was het mondkapje verplicht op de markt, nu ineens niet meer. Op zaterdag zetten ze nu een groot hek om de markt en moeten de mensen in de rij staan om hier te komen. Ze willen daarmee drukte en besmettingen voorkomen. Maar de mensen staan in die rij juist bovenop elkaar.”

Daarbij, zegt hij, heeft hij zelf nog van niemand gehoord die ziek is geworden van corona. Habib Zerrouki staat bij de kraam en luistert mee: “Mijn zoon heeft het gehad. Hij heeft dat ons gewoon verteld. Maar veel mensen durven het niet te zeggen, want ze zijn bang veroordeeld te worden.”

Imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Nieuw-West deelde deze week al zijn zorgen over ‘coronaschaamte’ die een rol zou spelen in de gemeenschap. “Er is er veel schaamte onder de bewoners om te zeggen dat ze corona hebben. Die gêne heeft te maken met de culturele achtergrond, een cultuur met ontkenningselementen. Mensen vinden het ook moeilijk om zichzelf te laten testen. Of ze willen hun gegevens niet achterlaten bij de testlocaties.”

Hij heeft de GGD anderhalve maand geleden gevraagd een testlocatie in de moskee te realiseren. “Dan kunnen de mensen er niet omheen of wegkijken, en wordt het testen zelf veel laagdrempeliger.” Wat ook niet helpt in de strijd tegen het virus, zo stelt hij, is de veelal kleine behuizing, de grote families en veel kwetsbare mensen in het stadsdeel.

Gastvrij

Huisarts Shadi Galani uit Nieuw-West constateert een toename van patiënten op het speciale coronaspreekuur. “Er komen zeker vier mensen per dag. De patiënten bellen zelf ook, zonder dat wij erom vragen, de testuitslagen door. Maar ik ben natuurlijk de dokter en ik zie de mensen die hierheen komen omdat ze bang zijn voor corona. In deze wijk wonen veel mensen met een slechte gezondheid. Hierdoor kan een besmetting met corona veel ernstiger verlopen.”

De Poolse Agata Enli slaat net in bij de groenteboer. De klanten, van wie veel zonder mondkapje, staan vlak naast elkaar. Groente en fruit wordt vele malen ter hand genomen. Enli draagt wel een mondkapje. “Dit moet gewoon verplicht zijn. Ik ben bang voor corona. Ik kom hier ook nooit op zaterdag. Te druk.”

Aicha el Ganouni loopt met haar moeder over de markt. Dat er zoveel mensen met Covid-19 besmet zijn in Nieuw-West begrijpt ze wel. “Wij staan erom bekend gastvrij te zijn. Het liefst weiger je niemand aan de deur. Daarom durven mensen ook niet te zeggen dat ze corona hebben. En daardoor ontstaat weer een grotere verspreiding.”

Zelf gelooft ze niet in de ernst van het virus. “Ik zie corona meer als een griep. Het wordt alleen corona genoemd.” Haar moeder Fatima Doba kent wel iemand met corona. “Mijn buurmeisje. Ze vroeg of ze bij me langs mocht komen. Ik zei: ‘Nee, blijf maar thuis.’ Ik ben zelf hartpatiënt.” Doba koopt nu liever niet bij de drukke groenteboer. “Daar ga ik niet heen. Mijn man doet het wel.”

Bij een andere groenteboer, Mustapha Daoudi, staan de klanten achter elkaar in de rij op hun beurt te wachten. “Ik vind dit beter, omdat de mensen zo goed afstand van elkaar kunnen houden,” zegt hij.

Op de vraag of hij bordjes heeft neergezet om de klanten te wijzen op de 1,5 meter afstandsmaatregel, begint een klant hard te lachen. Daoudi: “Niemand op de markt heeft corona gehad. Mijn klanten zie ik ook steeds terug. Je kunt beter boodschappen in de openlucht doen dan in de supermarkt.”

Een man die met een grote tas over de markt sjouwt, haalt zijn schouders op over corona. “Als je het krijgt, dan krijg je het. Het lot van Allah.”

Maatregelen en voorlichting

- De GGD en de stadsdelen zetten in wijken met een hoge besmettingsgraad speciale corona-preventieteams in, bestaande uit onder meer jongerenwerkers en wijkagenten. Deze teams gaan onder andere met een coronabus op pad en lichten bewoners in over Covid-19, de veiligheids- en quarantainemaatregelen. ‘Omdat de test­bereidheid in Nieuw-West achterblijft vergeleken met de rest van de stad, hebben we hier flink op ingezet,’ aldus het stadsdeel.

- Sinds 25 september is er behalve de teststraat in het Slotervaart een tweede testlocatie op Plein ’40-’45 om het testen laagdrempeliger te maken voor bewoners.

- De GGD heeft onlangs filmpjes op YouTube gezet om uit te leggen welke regels gelden omtrent isolatie en quarantaine. De positief geteste mensen kunnen deze filmpjes doorsturen naar mensen met wie zij tijdens hun besmetting in contact zijn geweest. Er zijn video’s voor jongeren, studenten, volwassenen en Engelstaligen. ‘De kans bestaat dat je besmet bent. Je kunt bijvoorbeeld je opa en oma, ouders, vrienden of buren besmetten,’ leggen twee jongeren uit op het filmpje voor leeftijdgenoten. De GGD vertaalt de filmpjes ook in het Arabisch en Turks om meer mensen te kunnen bereiken.

- De Blauwe Moskee, die deze maand op vrijdag gesloten blijft, heeft op 3 oktober op Facebook een live-film gezet van een twee­gesprek om de mensen te informeren, met als onderwerp: ‘De moskee sluiten? Is corona een taboe?’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden