Plus

De Klimaatmars was vrolijk tegen beter weten in

Ondanks het slechte weer liepen zondag duizenden demonstranten mee in de Klimaatmars in Amsterdam. De Dam bleek te klein om iedereen op te kunnen vangen.

Marcel Wiegman
Ondanks de regen was de opkomst groot tijdens de klimaatmars in Amsterdam. Beeld Dingena Mol
Ondanks de regen was de opkomst groot tijdens de klimaatmars in Amsterdam.Beeld Dingena Mol

Een piepklein bordje in een zee van demonstranten vatte mooi samen wat er zondag gebeurde tussen de Dam en het Museumplein in Amsterdam: 'Wat een kloteweer'. Zorgen over het klimaat, en daar dan voor protesteren in de kou en striemende regen.

Naar schatting veertigduizend mensen gingen de straat op. Het is lang geleden dat Amsterdam een demonstratie van dergelijke omvang heeft gezien. Een bonte stoet. Vrolijk tegen beter weten in. 'Stop hou op', staat er op een kartonnen protestbord. 'Bomen zijn relaxed' en 'Na Rutte komt zonneschijn'. Creatief: 'Eat pussy, not cow'. Of simpelweg: 'TEGEN'.

Tegen wat?
Ook dat vat de gebeurtenis mooi samen: want waar is men eigenlijk tegen? Tegen het klimaat? Tegen de klimaatverandering? Allicht, maar hoe dan? Tegen vliegen, tegen vlees, tegen kapitalisme, tegen Shell, tegen de regering, tegen kernenergie, voor kernenergie.

Misschien doet het er wel niet toe en ging het maar om één ding: het gevoel dat het zo niet langer kan. Onder de demonstranten waren dan ook veel ouders met kinderen.

De mars, georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond, begon door de drukte al voordat het programma op de Dam was afgelopen. Een verzoek van de politie. Op CS liepen de perrons vol, op het Damrak dreigde stagnatie. Onder meer Claudia de Breij en Typhoon traden op.

Prinses Irene
De menigte werd daarnaast toegesproken door de initiatiefnemers van de scholierenstaking. Coryfeeën als prinses Irene, Paul de Leeuw, Bert Visscher en Georgina Verbaan liepen mee. Heleen de Coninck van het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC hield de demonstranten voor dat 'Nederland nooit meer hetzelfde zal zijn.' Ze waarschuwde: "onze dijken zijn niet berekend op opwarming van de aarde."

Rond half drie arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, de laatste demonstranten waren toen nog nauwelijks van de Dam vertrokken.

Portretten
Christa Compas (55)
Vliegvakantie of kampeervakantie?
"Ik sta het mezelf toe om een keer in de vier jaar te vliegen. Dan wil ik ver weg: een ander werelddeel. Ik snap best dat ik beter naar een camping in Nederland kan gaan, maar ik wil het gewoon te graag."

Vlees of vleesvervangers?
"Mijn kinderen zijn vegetariër, dus daar moest ik altijd rekening mee houden. Nu ze het huis uit zijn merk ik dat ik in de winkel nog steeds automatisch naar de vleesvervangers grijp, zonder dat het moet. Eigenlijk wel fijn."

Kolencentrale of kerncentrale?
"Ja zeg, die laat ik even gaan. We kunnen echt wel iets slimmers bedenken en anders moeten we maar in de kou zitten."

Wie moet de klimaatrekening betalen?
"Wij allemaal, de bedrijven voorop. Het klimaat is een publiek goed, net als onderwijs en zorg. Ik ben best bereid daarvoor belasting te betalen."

Christa Compas (55), directeur van het Humanistisch Verbond. Beeld Dingena Mol
Christa Compas (55), directeur van het Humanistisch Verbond.Beeld Dingena Mol

Saskia Hoek (45)
Vliegvakantie of kampeervakantie?
"Ik ben een jaar geleden naar IJsland gevlogen. Een prachtig land dat je eigenlijk alleen op die manier kunt bereiken. Maar er is nog zoveel in Europa dat ik nog niet heb gezien, dus vliegen hoeft wat mij betreft niet."

Vlees of vleesvervangers?
"Goed dat er vleesvervangers zijn voor mensen die moeilijk afscheid kunnen nemen van vlees, maar ik eet liever linzen en kikkererwten. Ik ben sinds mijn 28ste vegetariër. Ik heb het eerder geprobeerd, maar het was mijn tijd nog niet. Nu vind ik de smaak van vlees zelfs vies."

Kolencentrale of kerncentrale?
"Daar zou ik me eerst eens in moeten verdiepen. Wat is het minst erg? In IJsland komt de energie gewoon uit de grond, maar ja, daar moet je dus eerst heen vliegen."

Wie moet de klimaatrekening betalen?
"Ik ben voor belasting op vlees, vliegreizen, auto's, suiker en vooral palmolie. Gewoon: belasting op alles wat slecht is voor het klimaat."

Saskia Hoek (45), bodypainter. Beeld Dingena Mol
Saskia Hoek (45), bodypainter.Beeld Dingena Mol

Lotje Hilterman (9)
Vliegvakantie of kampeervakantie?
"Ik heb nog nooit in een vliegtuig gezeten. Ik ga altijd met mijn ouders naar de camping in Frankrijk en dat vind ik heel leuk. Maar ooit wil ik wel een keer ver weg en neem ik het vliegtuig."

Vlees of vleesvervangers?
"Ik ben al sinds mijn geboorte vegetariër, dat zijn wij thuis allemaal. Dat vind ik helemaal niet erg, want vlees eten is zielig voor de dieren."

Kolencentrale of kerncentrale?
"Ik weet niet wat een kerncentrale is, maar kolen zijn vies. Ik heb liever dat wij energie halen uit de wind en de zon."

Wie moet de klimaatrekening betalen?
"De regering."

Lotje Hilterman (9) Beeld Dingena Mol
Lotje Hilterman (9)Beeld Dingena Mol

Mark Bacherach (27)
Vliegvakantie of kampeervakantie?
"Voor een mooie reis, ver weg, mag je van mij best nog het vliegtuig pakken. Drie jaar geleden ben ik zeven weken in Vietnam geweest en binnenkort vlieg ik naar Marokko om plastic te recyclen. Best gek, ja, als je er over nadenkt: vliegen voor het klimaat."

Vlees of vleesvervangers?
"Af en toe vlees eten mag nog wel. Niet te vaak. Op bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld als je voor een verjaardag uit eten gaat. Zelf eet ik ongeveer een keer in de maand vlees."

Kolencentrale of kerncentrale?
"Zonder meer een kerncentrale. Het is schone energie en ik denk dat we problemen met het kernafval best kunnen handelen. Kernenergie zal nodig zijn om de transitie te maken naar nieuwe vormen van energie."

Wie moet de klimaatrekening betalen?
"Simpel: de vervuiler betaalt. Voer maar een CO2-belasting in. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor burgers, want die mogen best meebetalen."

Mark Bacherach (27) Beeld Dingena Mol
Mark Bacherach (27)Beeld Dingena Mol

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden