PlusReportage

De K-buurt is de kakkerlakken zat: ‘Er zijn te weinig vuilcontainers’

In de K-buurt in Zuidoost ‘bezetten’ buurtbewoners woensdag vuilcontainers in actie tegen het straatvuil en de kakkerlakken en ratten die daar op afkomen. ‘Het is verschrikkelijk’

Peer van Tetterode
Cliff Esser en Thalita Keerveld op de Kortvoort. Beeld Peer van Tetterode
Cliff Esser en Thalita Keerveld op de Kortvoort.Beeld Peer van Tetterode

Meters aangevreten vuilniszakken met oude T-shirts, plak van frisdrank, vleesresten, gescheurde stukken karton en slierten toiletpapier. Cliff Esser, inwoner van de K-buurt, ziet dat het vuil zich opstapelt op de Kortvoort en dat het er dagen en soms zelfs wel een week blijft liggen. Toen hij een maand geleden van buurtbewoners hoorde dat ze zelfs kakkerlakken in de keuken hadden, ‘was de maat echt vol’. Woensdag voert hij samen met de stichting Hart voor de K-buurt actie om van het straatvuil af te komen.

Vrijwilligers ‘bezetten’ gedurende de hele dag een vuilcontainer en wachten totdat er mensen voorbijkomen die afval willen weggooien. Die spreken ze vervolgens aan. Esser: “We vragen voorbijgangers om een container te adopteren in de wijk zodat zij zich verantwoordelijk voelen voor de troep.” Ook delen ze flyers uit met de tekst ‘Zie je een zak ernaast? Help en gooi hem erin.’

Thalita Keerveld maakt vaak foto’s en filmpjes van bakken met vuil eromheen en stuurt ze door naar AT5 en de gemeente. De vrijwilliger ziet in de K-buurt en de Venserpolder elke dag wel ergens een berg vuil liggen waar naast kakkerlakken ook ratten tussen snuffelen. “Het is verschrikkelijk. Dan bel je de gemeente en dan komen ze voor één container, terwijl het verderop net zo erg is.” Volgens haar wordt er soms wel geprikt, maar niet vaak genoeg.

Meer containers

De actievoerders willen naast meer betrokken buurtbewoners ook meer vuilbakken. Esser: “We hebben hier in de buurt nauwelijks plekken waar we het vuil weg kunnen gooien. Misschien één bak met rolluik per straat. Als die klemt of vol zit dan stapelt het zich op.”

Een jonge vrouw loopt met een klein jongetje de straat uit. Ze vindt het mooi dat de buurtbewoners zelf wat doen aan het zwerfvuil, maar ziet de weinige vuilcontainers als de oorzaak. “Ik woon hier op de hoek, maar ik moet de hele straat uit om een bak te vinden. Het is niet mooi dat het zo’n zooitje is, maar als de bak vol, moeten mensen naar een andere straat om hun zakken weg te gooien. Ik zou dat zelf wel doen, maar veel mensen vertikken dat helaas. Daar word ik soms wel boos van.”

Ook een extra papierbak is volgens Esser meer dan welkom. “Sinds de uitbraak van corona zijn er heel veel buurtbewoners die voortdurend pakketjes bestellen, maar al dat karton kan nergens heen. En als mensen al netjes die dozen weggooien, dan zit die ene bak heel snel vol.”

Hij hoopt dat de actie van woensdag uitmondt in een wekelijkse sessie waarin adoptanten van vuilcontainers samen zwerfvuil gaan prikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden