Amsterdam Bewaar

De hagedissen zijn even weg, maar de fietsen kunnen gestald worden

De hagedissen krijgen een nieuwe plek bij de ondergrondse fietsenstalling
De hagedissen krijgen een nieuwe plek bij de ondergrondse fietsenstalling © Guilhem Vellut via Flickr

Het Kleine-Gartmanplantsoen veranderde deze week van een groen stukje niemandsland in een enorme fietsenstalling. Geen charmante aanblik, maar volgens de gemeente nodig om fietsen plek te bieden tijdens de grootschalige verbouwing van het Leidseplein. Ook de hagedissen op het plantsoen zijn daarom weg, maar geen paniek: ze komen terug.

Het hagedissen-kunstwerk, dat eigenlijk 'Blauw Jan' heet en sinds 1994 het plantsoen siert, krijgt een nieuwe plek rond de ingang van de nog te bouwen ondergrondse fietsenstalling. Volgens kunstenaar Hans van Houwelingen wordt het 'een kakafonie van hagedissen', net als tot voor kort. Tot die tijd staan ze in de opslag. Ook de vaste planten op het Kleine-Gartmanplantsoen zijn verdwenen; die worden hergebruikt en elders geplant.

De beelden maken tijdelijk plaats voor maar liefst 650 fietsparkeerplekken. De lange rijen nietjes die deze week op het plantsoen werden gezet, moeten de fietsen opvangen die tijdens de grootscheepse vernieuwing niet altijd op en rondom het Leidseplein terecht kunnen. Ook aan de kant van het City Theater komen nog extra fietsenrekken; daarvoor gaan de zitbanken weg.

Het Leidseplein wordt volledig omgegooid en de verbouwing duurt dan ook nog wel even: de eerste twee tot drie jaar vindt het werk vooral bij de Leidsebrug, het terrassenplein en in de Marnixstraat plaats. Daarna, in 2019, volgt de bouw van de fietsenstalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen. Als die klaar is, mogen de hagedissen weer uit de opslag.