De Groote Club heeft weer een kroon op het dak

Vrijdag werd op de Paleisstraat 1 een bijzondere stap gezet in de renovatie van het gebouw 'De Groote Club'. Een hijskraan plaatste een loden kroon op het dak.

Rebekka Raap
De clubzaal van De Industrieele Groote Club op de Dam Beeld Koen van Weel
De clubzaal van De Industrieele Groote Club op de DamBeeld Koen van Weel

De voorkant van het gebouw op de hoek van de Paleisstraat en de Kalverstraat is in het afgelopen half jaar gerenoveerd. De gevel werd grondig gereinigd en bijna de gehele dakbedekking van lood is vervangen. Een van de laatste dingen die aan de voorkant van het gebouw moest gebeuren was het plaatsen van de kers op de taart, een grote loden kroon op het dak van het gebouw.

Exacte replica
Voor de renovatie stond er ook al een kroon op het dak, maar het loden gevaarte dat nu het gebouw siert is nieuw. Het is een exacte replica van de kroon die er eerder stond. Het ding weegt ongeveer 300 tot 350 kilo.

Om te zorgen dat de kroon vast staat, loopt er een mast dwars doorheen en is de kroon vastgeschroefd. Het plaatsen van zo'n zwaar ding is een behoorlijk precisiewerk. De hijskraan, die op afstand bestuurbaar is, moest precies boven de punt van het dak komen te hangen om de kroon goed op zijn plek te krijgen.

De laatste details van het dak worden de komende dagen bevestigd. Ook de houten ondergrond van deze dakbedekking, die behoorlijk verrot was, werd vervangen. Nu de voorkant af is, is de achterkant van het gebouw aan de beurt.

Sociëteit voor elite
De Groote Club verrees eind negentiende eeuw en werd ontworpen door architecten T.G. Schill en D.H. Haverkamp. Ze leerden elkaar kennen toen zij tijdens de bouw van het rijksmuseum op het kantoor van de architect P.J.H. Cuypers werkten. Hierna openden ze samen een architectenbureau. De Groote Club is inmiddels een rijksmonument, imposant en rijk aan details op het dak. Ook bevat het een mooi raam van glas in lood.

Oorspronkelijk vormde het gebouw een thuis voor 'De Groote Club Doctrina et Amicita', een sociëteit voor de economische en culturele elite van Amsterdam. Tot 1975 heeft de sociëteit hier gezeten. Vervolgens ging deze club samen met 'De Industrieele Club' en vestigden zij zich op de Dam 27.

Tegenwoordig is er in De Groote Club ruimte voor kantoren. Zo heeft bijvoorbeeld de Rabobank een kantoor op de begane grond. Ook zijn er een aantal winkels gevestigd in het gebouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden