Amsterdam Bewaar

De fraaiste Amsterdamse groene gevels van 2018

De 120 jarige monumentale blauwe regen aan de Amstel.
De 120 jarige monumentale blauwe regen aan de Amstel. © Lilian Voshaar

Vier begroeide gevels vielen vrijdagavond in de prijzen tijdens de opening van de fototentoonstelling Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam.

Er waren liefst 40 Amsterdamse groene gevels door buurtbewoners en ondernemers genomineerd voor de verkiezing, op initiatief van Natuur & Milieuteam Zuid.

Samenwerking tussen bewoners
De gevel aan de Reguliersdwarsstraat werd onderscheiden 'omdat het zo'n mooi voorbeeld is van samenwerking tussen bewoners en ondernemers met een prachtige groene straat tot gevolg'.

Zo luidde het oordeel van de jury, bestaande uit Dehlia Timman (raadslid D66), Imane Nadif (raadslid GroenLinks) en Geert Timmermans (stadsecoloog).

Groene muren en daken
Ook het Hyatt Regency aan de Sarphatistraat werd onderscheiden 'vanwege het natuurinclusieve bouwconcept van groene muren en daken, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant'.

Verticaal groen
En de 120 jarige monumentale blauwe regen aan de Amstel, net voorbij het Amstelhotel, kreeg een onderscheiding 'omdat verticaal groen ook gewoon héél mooi is en veel toevoegt aan de leefbaarheid van de stad'.  

De onderscheiden gevels ontvingen een oorkonde, een fotoboek van alle gevels én een emaille plaquette voor op de gevel.

Suzanne-met-de-mooie-ogen
De publieksprijs ging naar de gevel in de Van Ostadestraat. 'Van onder tot boven begroeid met de eenjarige klimmer Suzanne-met-de-mooie-ogen. Liefdevol verzorgd door de bewoonster op driehoog.'

De fototentoonstelling is van 14 tot en met 20 december in Wijkcentrum De Pijp te zien: van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur.