Videoserie

De fietsjungle van Amsterdam: chaos, files en ongelukken

Amsterdam groeit met tienduizend inwoners per jaar en verandert van een overzichtelijke stad aan het IJ naar een metropool met één miljoen Amsterdammers. Iedereen moet vechten voor een plek. In een serie korte documentaires schetst Het Parool de veranderingen in de stad en de consequenties daarvan voor de inwoners.

Michiel Couzy

Amsterdam is een van de belangrijkste fietssteden van Europa. Een groot voordeel van het leven in Amsterdam is dat we ons zo makkelijk per fiets kunnen verplaatsen, van huis naar werk, café, vrienden of de sportclub. Maar zo’n aantrekkelijke fietsstad is Amsterdam niet meer.

Door de razendsnelle groei van de stad en de toenemende stroom toeristen, wordt het hier almaar drukker, ook op de fietspaden. Amsterdam telt inmiddels meer fietsen dan inwoners en elke dag stappen meer dan een half miljoen mensen op de fiets. Het resultaat: chaos, irritatie, fietsfiles en ongelukken. Oversteken is gevaarlijk, een zebrapad biedt in Amsterdam geen enkele garantie. Amsterdam is een ware fietsjungle.

De stad probeert de chaos in te dammen. Zo zijn de scooters op veel plekken van het fietspad verdreven en zijn auto’s in delen van de stad te gast, om ruimte te geven aan de fietsers. Meer innovatie is nodig, want op de groei van het aantal fietsen zit voorlopig geen rem. Welke oplossingen zijn er?

Bekijk hier meer afleveringen van De Veranderende Stad.

Michiel Couzy over de fietsjungle van Amsterdam. Beeld
Michiel Couzy over de fietsjungle van Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden