‘Wie vond het vandaag spannend om weer te beginnen?’ vraagt brugklasmentor Daan Divendal op de eerste schooldag op het Spinoza Lyceum.

PlusReportage

De eerste echte schooldag: ‘Druk weer ineens, met iedereen in de klas’

‘Wie vond het vandaag spannend om weer te beginnen?’ vraagt brugklasmentor Daan Divendal op de eerste schooldag op het Spinoza Lyceum.Beeld Dingena Mol

Voor veel middelbare schoolleerlingen was het woensdag de eerste echte schooldag na de vakantie. ‘Dat afstand houden is toch niet zoals je eigenlijk zou willen.’

Hanna Bijl

Even dreigt de handpomp met desinfecterende gel te verdwijnen in het gewoel in de grote hal van het Spinoza Lyceum. Pakweg 1300 leerlingen telt de Amsterdamse scholengemeenschap, en ze willen deze woensdagochtend liefst allemaal tegelijk naar binnen, hun vrienden knuffelen en vakantieverhalen uitwisselen.

Nog niet alles verloopt vlekkeloos op deze eerste schooldag: veel leerlingen lopen in hun enthousiasme de desinfecterende gel zo voorbij, hoe hard de docenten ook boven het gewoel uit roepen: “Eerst even handen schoonmaken!” Daarom staan ook bij de ingang van alle lokalen desinfectiemiddelen. Dat sommigen hun handen dan dubbel desinfecteren, wordt maar even voor lief genomen.

Tie-die-shirt

De havo-brugklassers in de klas van aardrijkskundedocent Daan Divendal (33) komen wat bedeesd het lokaal binnen. Er gaan behoorlijk wat handen de lucht in als Divendal vraagt wie het vandaag een beetje spannend vond om te beginnen. “Ik zelf ook hoor,” zegt Divendal, die ook mentor van de klas is. “En wie vond het extra spannend vanwege corona?” Nog wat meer handen de lucht in.

Mondkapjes zijn vooralsnog niet verplicht op scholen; ze zijn op het Spinoza dan ook nauwelijks te zien. In de brugklas van Divendal heeft een meisje met een tie-die-shirt er wel een op, inclusief filter. Tijdens het voorstelrondje vertelt ze dat ze vanwege haar gezondheid in een risicogroep zit. “Heel fijn dat je er bent,” zegt Divendal. “Misschien is het prettig als je dichtbij het raam gaat zitten voor wat extra frisse lucht?”

Ook op het Spinoza is het ventilatiesysteem de afgelopen week nog eens onder de loep genomen. “Dat is gelukkig in orde,” zegt rector Jan Paul Beekman (61). “De airco werkt net iets anders, die houden we voor de zekerheid uit.” Voor extra frisse lucht staan voorlopig alle ramen en deuren open, en waait het inderdaad lekker door.

Een aantal docenten gaf aan het spannend te vinden om weer te komen, zegt Beekman. “Aan hen hebben we gevraagd: wat heb jij nodig om met een veilig gevoel les te kunnen geven? Sommigen willen graag een spatscherm, anderen zitten in een groter lokaal zodat je beter afstand kunt houden. Eén docent zit in een risicogroep en werkt voorlopig vanuit huis.”

Bureau van de docent

Hoewel de leerlingen onderling geen afstand hoeven te houden, is wel de bedoeling dat ze op 1,5 meter van de docenten blijven. In de drukke gangen is dat streven op zijn zachtst gezegd niet altijd even haalbaar. In de lokalen is rondom het bureau van de docent een vierkant aangegeven waar de leerlingen niet in mogen. De leerkracht blijft zo veel mogelijk binnen het vierkant; als de klas vol zit, is rondlopen én 1,5 meter afstand houden eigenlijk niet haalbaar.

Raar is dat wel, zegt docent Nederlands Marly Brust (32). Ze maakt vandaag met haar mentorklas van vierdejaars mavisten een plan voor hun examenjaar. “Het liefst loop ik veel rond door de klas, maar dat kan nu niet. Ik ben erg blij dat we weer helemaal open zijn, maar dat afstand houden is toch niet zoals je eigenlijk zou willen.”

Weer met de hele klas bij elkaar is al een enorme verbetering ten opzichte van het thuisonderwijs van voor de vakantie, vindt Brust. “Je kunt elkaar via een beeldscherm toch niet goed in de ogen kijken, je mist lichaamstaal. Ik zag ook dat sommige leerlingen op een gegeven moment een beetje uitschakelden. Ook bij leerlingen die er goed voor stonden daalden de cijfers dan ineens.” Dat is nog wel recht te trekken, denkt Brust, zeker nu ze weer fysiek onderwijs mag geven. “Daarom vraag ik nu aan ze: wat heb jij nodig om goed je examen in te gaan? We bieden daarvoor ook extra ondersteuning en bijles aan, mocht het nodig zijn.”

Ernstig ziek

Vrijwel alle leerlingen van het Spinoza zijn er vandaag weer. Een heel verschil met de situatie voor de zomervakantie, toen leerlingen onderling ook nog 1,5 meter afstand moesten houden. “Toen konden we dagelijks maar een vijfde van de leerlingen kwijt,” zegt Jan Paul Beekman. “De rest kreeg op afstand les. Die combinatie van digitaal en fysiek onderwijs was zwaar voor de docenten.”

Aa het begin van het nieuwe schooljaar is er vooralsnog maar één leerling die thuis blijft, omdat een van de ouders ernstig ziek is en dus in een risicogroep zit, zegt zorgcoördinator Carolien Verbeek (39). “Daar gaan we voorlopig op maat onderwijs aan geven, maar het is wel echt de bedoeling dat deze leerling ook weer zo snel mogelijk naar school komt.” Een dergelijke leerling zou volgens Verbeek bijvoorbeeld terecht kunnen in de plusklas, waar meer ruimte en rust is dan in een gewoon klaslokaal. “Daar komen ze ook met minder medeleerlingen in aanraking, dus is er minder kans op besmetting.”

Vriendinnen Minke, Elise, Susan, Eefje en Siri (allen 14) staan in de pauze op de gang te kletsen. “O, dit mag eigenlijk niet, hè?” bedenken ze ineens. Ook dat is nieuw aan school in coronatijd: niet hangen in de gangen, alleen lunchen in de aula of op het schoolplein. “Ik vond het niet spannend om weer te beginnen, maar wel erg druk weer ineens, met iedereen in de klas,” zegt Elise. “Ja, en een beetje stressen vanochtend,” zegt Susan, “Wat moet ik meenemen, kan ik iets in mijn kluisje leggen of mag dat met corona eigenlijk niet?”

Dat het fijn is om weer naar school te gaan, daar zijn ze het wel over eens. “Maar zo jammer dat de schoolfeesten niet doorgaan, en ook de reis naar Parijs,” zegt Siri. “Hopelijk gaan we volgend jaar alsnog.”

Waar keken ze het meest naar uit op deze eerste schooldag? Minke: “Weer naar huis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden