Amsterdammer helpt Amsterdammer
De dames van Team Van der Pek willen alle buurtkinderen een fijn sinterklaasfeest bezorgen
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: deze vrouwen gunnen hun buurtkinderen een fantastisch sinterklaasfeest en kunnen daar alle hulp bij gebruiken.
Elke vrijdag, om kwart voor vier, verzamelt een groepje kinderen voor de deur van een buurthuis in een zijstraat van de Van der Pekstraat. “Altijd vijftien minuten te vroeg,” zegt Amarfi Acosta Sanchez. “Ze staan te rammelen aan de poort, zo graag willen ze beginnen.”
Samen met Karima Lazaar organiseert Acosta Sanchez wekelijks een knutsel- en kookmiddag voor een vaste schare kinderen uit de buurt. “Je had ze twee jaar geleden moeten zien: toen wilden ze niets weten van preien of wortels, maar we lieten ze de groenten proeven met hummus en rijstwafels en nu vragen ze er zelf naar zodra ze binnenkomen.”
Lazaar vult aan: “Ze willen recepten voor gezonde maaltijden mee naar huis zodat hun ouders die kunnen bereiden. Dat onze aanpak zo’n succes zou worden, hadden we niet verwacht.”
Ontbrekende puzzelstukjes
De twee vrouwen (‘Onze leeftijd? Schrijf maar veertigplus op’) opereren niet alleen. Ze zijn met z’n vijven in totaal, en ze noemen zich het ‘Team Van der Pek’. De vrouwen zijn zogeheten gezondheidsambassadeurs (zie kader) en die titel vatten ze niet lichtzinnig op.
“Ik kook zelf ook steeds gezonder,” zegt Lazaar. “Ik gebruik minder olie en suiker. Het kan best vaak ook zonder, heb ik ontdekt.” Die boodschap willen ze hun buurtkinderen meegeven en dat gaat ze goed af. En ze houden het niet bij groenten en fruit; deze zomer organiseerden ze een feest voor kinderen die niet op vakantie gingen en nu de goedheiligman in het land is, staat het sinterklaasfeest op de agenda.
Vorig jaar zagen de vrouwen zich voor het eerst genoodzaakt zich over de feestdag te ontfermen. “Ik sprak de ouders uit de buurt. Door corona waren velen hun werk verloren of kampten ze met minder inkomsten door ziekte,” zegt Acosta Sanchez. “Ze konden geen cadeautjes voor hun kinderen kopen.”
Daarom sprongen de Van der Pekdames bij en nodigden ze veertig kinderen uit om in hun destijds tijdelijke onderkomen het feest te vieren. Acosta Sanchez: “Maar we hadden zelf nauwelijks de middelen om hun in hun bescheiden wensen tegemoet te komen. We kochten de cadeautjes tweedehands. Daarom ontbraken bij sommige puzzels stukjes en kinderen die om een Barbie hadden gevraagd konden we alleen een pop geven.”
Duurzame cadeautjes
Het is wrang, zegt Lazaar, maar kinderen vergelijken elkaars cadeautjes en dan is het moeilijk uitleggen waarom het ene kind een PlayStation krijgt en het andere een gebruikt, slap springtouw. Niet dat het Van der Pekteam staat te trappelen om spelcomputers uit te delen, integendeel, ze hebben duurzame en educatieve presentjes op het oog.
Maar het voorbeeld illustreert wél het knelpunt: de ene ouder kan z’n kroost van alle wensen en gemakken voorzien, terwijl een ander door hoge lasten en een laag inkomen klem zit. “Zij kunnen alleen goedkope dingen kopen die snel stukgaan, terwijl ook zij hun kinderen een heerlijke feestdag wensen, zoals-ie is bedoeld,” aldus Lazaar.
En daar komen Lazaar, Acosta Sanchez en hun team om de hoek kijken. “Dit jaar willen we minstens honderdvijftig kinderen blij maken,” zegt Lazaar. “We zijn van plan er een mooie dag van te maken met gezonde snacks, spelletjes, cadeautjes en een echte Sint en Piet in een versierd buurthuis.”
De vrouwen benadrukken de noodzaak van hun activiteiten. Ze spreken geregeld met ouders die op de vaste vrijdagmiddag aanschuiven als hun kinderen knutselen. Die gesprekken gaan tegenwoordig steeds vaker over de fikse energieprijzen en de torenhoge inflatie. “Ze weten niet waar ze kunnen aankloppen met hun zorgen. Ze hebben net corona achter de rug en deze huidige crisis maakt het hen er niet makkelijker op,” aldus Acosta Sanchez.
Maar het team heeft zelf geen diepe zakken. Het buurthuis drijft op gemeentelijke steun en die dekt de cadeautjes voor kinderen bij lange na niet. Daarom vragen Lazaar en Acosta Sanchez om donaties, ‘zodat zoiets moois niet verloren gaat’.
O.v.v. ‘Sinterklaasfeest Van der Pek’ kan geld worden overgemaakt op NL30 RABO 0125 9437 33 t.n.v. Stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer, zodat op zaterdag 3 december 150 kinderen in de Van der Pekbuurt een leuke dag hebben met een echte Sinterklaas, pepernoten en een cadeautje voor iedereen. Alle bijdragen zijn welkom.
Gezondheidsambassadeurs
In het kader van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht hebben de gezondheidsambassadeurs in Noord het voornemen alle kinderen in het stadsdeel in 2033 op gezond gewicht te krijgen. In Amsterdam heeft een op vijf jongeren last van overgewicht. Om dit getal terug te dringen zet de gemeente in op een omgeving waar kinderen leren wat gezonde voeding is, hoe belangrijk slaap is en waarom voldoende beweging in ieders belang is. De gezondheidsambassade is een lokaal project in meerdere stadsdelen waarbij buurtbewoners kinderen leren dat gezonde keuzes heel normaal zijn.
De wens van vorige week
Vorige week vertelde Brian Abel dat hij graag iets leuks met zijn kinderen wil doen, maar daar de middelen niet voor heeft. Bas Douma biedt een helpende hand.
Na te hebben gewerkt als klusjesman, monteur, stratenmaker, afwasser en de laatste 25 jaar als magazijnmedewerker bij Pantar, zit Brian Abel (44) nu al twee jaar thuis. Vanwege zijn schulden staat een bewindvoerder hem bij en Abel haalt zijn eten bij de voedselbank.
Hij komt rond van vijftig euro in de week, voor speciale momenten ontvangt hij iets extra’s. Zoals toen zijn zoon jarig was. Zijn kinderen wonen bij hun moeder, maar gaan in het weekend bij Abel langs. “Zij zijn mijn alles. Hoe weinig ik ook heb, als zij vijf euro aan me vragen, krijgen ze het.” Het liefst zou hij ze een weekendje mee uit nemen om meer onafgebroken tijd samen door te brengen.
Bas Douma (65) vindt de wens van Abel sympathiek, net zoals de manier waarop Abel naar zijn naasten omkijkt. “Hij heeft tegenslagen gekend, maar blijft genereus. Hij zorgt voor zijn moeder, helpt zijn buurvrouw. Daar heb ik veel respect voor.” De zelfstandig interimmanager communicatie helpt Abel daarom graag. “Ik realiseer me dat er in deze tijd heel wat mensen zijn die het financieel niet makkelijk hebben. En een weekendje weg met je familie is waardevol, want de herinneringen blijven voor altijd. Ik kan me voorstellen dat het als ouder fijn is om zoiets voor je kinderen te kunnen betekenen.” Er reageerden meerdere Paroollezers en dankzij Andries van Moorselaar kunnen Abel en zijn kinderen binnenkort een Ajaxwedstrijd bijwonen.