Plus

De belastingen in Landsmeer moeten omhoog en dat valt de gemeenteraad zwaar

Het kleine Landsmeer verkeert in financieel zwaar weer. De PvdA weet de oplossing: snel fuseren met Amsterdam.

Patrick Meershoek
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

De laatste vergaderingen van het jaar zijn niet de leukste voor de gemeenteraad van Landsmeer. In plaats van thuis onder de kerstboom eierpunch te drinken, zitten de leden woensdag achter de computer voor een ingelaste bijeenkomst waarin een klap moet worden gegeven op een verhoging van de gemeentelijke belastingen en leges.

Dat laatste had vorige week moeten gebeuren, maar door een agendatechnische onhandigheid lukte het toen niet een meerderheid te vinden. “De hele trits verordeningen is als pakket aan de raad voorgelegd,” legt fractievoorzitter Bert de Ridder van D66 uit. “Omdat verschillende fracties moeite hadden met verschillende verordeningen, kwam het geheel er niet door.”

Woensdagavond gaan de verhogingen van de gemeentelijke belastingen in de herkansing, nu één voor één. De verwachting is dat het nu wel gaat lukken. De Ridder: “Er zijn een paar verhogingen die ter discussie staan, met name de onroerendzaakbelasting (ozb) met 9,5 procent en de precario met 5 procent. Maar het hoeft geen nachtwerk te worden, zoals vorige week.”

‘Voor gek’

Vooral de ozb ligt de raad zwaar op de maag. Er was in het najaar al een verhoging aangekondigd, maar als gevolg van een verkeerde berekening kwam daar twee weken geleden het bericht achteraan dat een extra verhoging nodig was. “De ozb is in Landsmeer een sluitpost geworden om de begroting op orde te krijgen,” stelt Mark Jan Prins van de PvdA somber vast.

Positief Landsmeer ergert zich vooral aan de gang van zaken. ‘Waar zijn we mee bezig?’ vraagt André La Fontaine zich af in een mail aan de collega’s. ‘In de ene vergadering wordt een raadsvoorstel afgewezen, in de volgende vergadering wordt hetzelfde voorstel opnieuw in stemming gebracht. (...) De raad van Landsmeer staat in zijn geheel voor gek.’

De belastingverhoging krijgt in het nieuwe jaar gezelschap van een heel pakket bezuinigingen, onder meer op subsidies in het sociaal domein, de openingstijden van het gemeentehuis en de omvang van het ambtelijk apparaat. Vanuit de oppositiebankjes ziet Prins het allemaal met lede ogen aan. “We gaan de burger een hogere bijdrage vragen voor minder dienstverlening.”

De collegepartijen zien het, al dan niet uit hoofde van hun functie, minder zwart. “We doen er alles aan om de dienstverlening voor de burger op peil te houden,” zegt Anneriek Verhoef van de VVD monter. De Ridder namens D66: “Ik deel de zorgen, maar de problemen zijn ontstaan door de kosten van corona en de jeugdzorg. Dat heeft niets te maken met goed of slecht bestuur.”

Kleine gemeente

Prins ziet de problemen in het licht van de kleine gemeente die het werk eigenlijk niet meer aan kan. “We zijn een gemeente die alleen nog de hoogst noodzakelijke taken kan uitvoeren.” In bestuurlijke onrustige tijden ook nog: waarnemend burgemeester Dennis Straat vertrekt na de jaarwisseling en ook gemeentesecretaris Sabine van Geffen heeft haar vertrek aangekondigd.

La Fontaine drukt het nog sterker uit. “De kwaliteit van het bestuur heeft zorgelijke vormen aangenomen. Binnen en buiten de raad heb ik niet de indruk dat het besturen van Landsmeer serieus wordt genomen.” Positief Landsmeer heeft een klacht ingediend bij de raadsvoorzitter en wenst alle collega’s een beter 2021.

Wat de PvdA betreft, wordt er met spoed gezocht naar een fusiepartner voor Landsmeer, met als belangrijkste kandidaten Amsterdam of Purmerend. Ook dat standpunt vindt trouwens weinig weerklank bij de collegepartijen. Verhoef: “Ook wij zijn voorstander van een fusie, maar dan met Waterland, Oostzaan en Wormerland. Dat gaat moeizaam, maar we geloven er nog steeds in.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden