Amsterdam Bewaar

De Amsterdamse politiek kijkt vooral naar de grachtengordel

Dit bevestigt wat in met name de Amsterdamse buitengebieden al langer wordt vermoed: zij zijn minder belangrijk dan, vooruit, de grachtengordel
Dit bevestigt wat in met name de Amsterdamse buitengebieden al langer wordt vermoed: zij zijn minder belangrijk dan, vooruit, de grachtengordel © ANP

Vanuit de politieke Stopera aan de Amstel blijkt de grachtengordel niet alleen letterlijk beter zichtbaar dan Zuidoost: raadsvragen gaan amper over buurten verder uit het centrum van Amsterdam.

Amsterdam mag een groot dorp zijn, afstanden blijken er wel degelijk toe te doen.

Wie kijkt naar de vragen van gemeenteraadsleden, zou kunnen concluderen dat hoe verder je van de Stopera af woont, hoe kleiner de kans is dat je op het netvlies van de volksvertegenwoordigers staat. Met name de binnenstad appelleert aan de belevingswereld van de raadsleden.

Nauwelijks bekend
Dat is af te leiden uit een analyse van Dirk Kloosterboer, die het blog Dirkmjk bijhoudt, waarin hij uiteenlopende data over Amsterdam verwerkt en combineert. Recentelijk zette hij op een rijtje welke straten zijn genoemd in alle raadsvragen sinds september 2013.

Grote winnaar is stadsdeel Centrum, terwijl Nieuw-West en Zuidoost er bekaaid afkomen in de vragen die gemeenteraadsleden stelden aan het stadsbestuur.

Centrum werd tien keer zo vaak genoemd als Zuidoost. Buiten de Ring krijgt nauwelijks aandacht, binnen de Ring juist véél aandacht. Overigens blijken ook grote delen van Noord en Oost nauwelijks bekend bij de gemeenteraadsleden.

Politieke aandacht
De uitkomst bevestigt wat in met name de Amsterdamse buitengebieden al langer wordt vermoed: zij zijn minder belangrijk dan, vooruit, de grachtengordel. Veel raadsleden hebben bij de binnenstad meer een gevoel dan bij buurten waar zij kennelijk minder vaak komen.

Dit roept de vraag op of er wel voldoende politieke aandacht is voor delen verder uit het centrum

Dirk Kloosterboer

Kloosterboer, die zijn analyse een interessante exercitie noemt, concludeert dat niet alle stadsdelen evenzeer in de belangstelling staan van de volksvertegenwoordigers.

"De gemeenteraad heeft een functie te vervullen voor de hele stad, maar dit roept de vraag op of er wel voldoende politieke aandacht is voor delen verder uit het centrum."

Met name het verplaatsen van verantwoordelijkheden van de bestuurscommissies naar de centrale stad krijgt hierdoor lading, zegt Kloosterboer. "Wie komt straks nog op voor de belangen van bijvoorbeeld Nieuw-West en Zuidoost?"

Fijnstof
Eerder bleek al dat raadsleden ook relatief weinig in de 'verre' stadsdelen wonen. Bestuurder Andro Bottse van Zuidoost voelt zich verre van tekortgedaan.

Volgens hem worden er nauwelijks vragen gesteld over zijn stadsdeel omdat Zuidoost 'zijn zaakjes gewoon heel erg goed voor elkaar heeft'. "Er hóéven geen raadsvragen te worden gesteld. Als het nodig is, zijn er korte lijntjes met de centrale stad; zo lossen we zaken op."

Volgens Kloosterboer is het logisch dat Centrum het meest wordt genoemd. "Veel Amsterdammers komen er regelmatig, natuurlijk hebben we een mening over wat daar gebeurt. Maar het verschil is wel groot en er spelen buiten de binnenstad ook zaken die de aandacht verdienen, denk aan gentrification, etnisch profileren of fijnstof."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.