PlusAchtergrond

De 50 jaar oude kolos Ringpark langs de A10: toch weer een kantoor

Artist impression van Ringpark na de renovatie. Het gebouw ligt pal langs de A10 in het Rembrandtpark. Beeld Boelens De Gruyter
Artist impression van Ringpark na de renovatie. Het gebouw ligt pal langs de A10 in het Rembrandtpark.Beeld Boelens De Gruyter

De vijftig jaar oude kolos Ringpark, langs de A10 in het Rembrandtpark, blijft na renovatie kantoorgebouw. ‘Er had een fantastisch woongebouw kunnen komen als de vraag naar kantoren niet zo groot was geweest.’

Een hoge, aan de korte kant angstvallig smalle woonwolkenkrabber aan de rand van het Rembrandtpark. Vanaf een afstandje lijken er zwammen op te groeien, als op een dorre stam in een herfstbos.

Het ontwerp voor een nieuwe, honderd meter hoge woontoren op de grens tussen park en Ring A10 blijft lang hangen bij bezoekers van vastgoedbeurs Provada, juni vorig jaar in de RAI. De zwammen blijken de balkons te zijn van de ruim 200 appartementen die in de toren zijn gedacht.

Het frivole Waterlily, zoals architect Michiel Hofman zijn ontwerp heeft gedoopt, is een vingeroefening, een alternatief voor de barse, half leegstaande kantoorgigant Ringpark die sinds 1967 het einde van de Nachtwachtlaan markeert.

Toch geen zwammen

Ringpark is in 2018 gekocht door de Britse woninginvesteerder Round Hill en de Amsterdamse ontwikkelaar Boelens de Gruyter. Die laatste houdt daarbij alle opties open: renoveren of slopen, weer kantoren of broodnodige woningen. Round Hill, op dat moment met bijna 10.000 woningen de derde grootste commerciële woningbezitter van ons land, is stelliger: ‘dit is een uitzonderlijke kans om aanvullende woningen te bieden die nodig zijn om de aanhoudende bevolkingsgroei in Amsterdam op te vangen.’

Nu, een jaar na de presentatie in de RAI, blijkt van Waterlily alleen de architect, HofmanDujardin, overgebleven. In diens definitieve plannen geen zwammen en ook geen woningen. Ringpark wordt de komende anderhalf jaar grondig gerenoveerd; opnieuw tot kantoorruimte. Het enorme kantorentekort in Amsterdam, ontstaan doordat de gemeente na de vorige crisis veel te lang vasthield aan een bouwstop, heeft gesproken. Volgens de laatste cijfers staat in Amsterdam minder dan 3 procent van de kantoorruimte leeg.

“We hebben Ringpark destijds gekocht voor woningbouw,” zegt Maarten de Gruyter van Boelens De Gruyter. “Maar als ontwikkelaar moet je flexibel zijn. Along the way kom je tot andere inzicht. Het gebouw heeft nu een kantoorbestemming. Er is geen reden om onze energie te stoppen in bestemmingswijziging.”

Mede vanwege die enorme vraag naar bedrijfsruimte is gekozen voor renovatie; sloop en nieuwbouw zou jaren hebben gevergd, meer geld hebben gekost en weinig duurzaam zijn geweest. Woningbouw zou volgens De Gruyter sowieso het einde van het bestaande gebouw betekenen. “Vanuit de techniek en constructie was het heel complex om er woningen in te realiseren. Het gebouw had moeten worden gesloopt. Het leent zich gewoon beter voor kantoor.”

Behoefte aan kantoorvloer

Dat het er een jaar geleden anders uitzag, erkent hij. “In Amsterdam is zowel enorme vraag naar goede kantoorruimte als naar woningen. Beide had gekund. Er had een fantastisch woongebouw kunnen komen als de vraag naar kantoren niet zo groot was geweest. Er is nu al enorme interesse uit de kantorenmarkt, terwijl we nog niet eens zijn gestart met de verhuur.”

De behoefte aan kantoorvloer is zo groot dat de 24.000 vierkante meter grote kolos bij de ingreep 10 procent wordt uitgebreid. “We zetten er twee verdiepingen bovenop. Het paviljoen in het park gaat van één naar twee verdiepingen. En er komt openbare horeca aan het water.”

Boelens de Gruyter en Round Hill kochten de kantoorklont twee jaar geleden voor 70 miljoen euro terwijl het gebouw op ruim 54 miljoen was getaxeerd. De prijs had mede te maken met de mogelijkheid om volgens het bestemmingsplan nog eens 10.000 vierkante meter nieuwbouw neer te zetten.

Ook daar zal het niet in eerste instantie om woningen gaan, zegt De Gruyter. “We praten nog met de gemeente over de rest van de ontwikkeling en hoe we de omgeving optimaal kunnen intensiveren. Ik denk dan aan een gemengde ontwikkeling van wonen en werken. Maar dat is voor later.”

Kantoren transformeren lastig

Oude kantoren ombouwen naar woningen blijft een lastige operatie in Amsterdam. Vaak steken gemeenteregels en een trage overheid een stokje voor transformatie. Zo liep de ombouw van het leegstaande Keynes Building in Riekerpolder eind vorig jaar spaak na jarenlang getalm en gedraai van de gemeente.

Ook vormt de onwrikbare 40/40/20-regel (ten minste 40 procent sociale woningen en middenhuur) die het college aan woningprojecten oplegt, vaak een onneembare financiële barrière voor transformatie.

Volgens cijfers van de gemeente is vorig jaar begonnen met de bouw van in totaal 2312 woningen door transformatie van kantoren of sloop en nieuwbouw, vergelijkbaar met het aantal in 2017 en een derde hoger dan in 2018. Het gaat daarbij vooral om kleinere ombouwprojecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden