Amsterdam Bewaar

De 3D-printer op Java-eiland zet een heel gebouw neer

 De robotarm brengt uiterst precies bindvloeistof aan in de vijf millimeter dikke zandlaag. Voor complexe vormen zijn geen dure mallen meer nodig.
De robotarm brengt uiterst precies bindvloeistof aan in de vijf millimeter dikke zandlaag. Voor complexe vormen zijn geen dure mallen meer nodig. © Marc Driessen

Op het Java-eiland staat een 3D-printer die laagje voor laagje een heel gebouw kan neerzetten. Een robotarm bouwt de wildste rondingen op uit beton.

Als in een reusachtig soort inkjetprinter brengt een robotarm bindvloeistof aan in het zand, precies waar dat moet volgens het computerontwerp.

Waar het droog blijft, blijft zand gewoon zand. Laagje voor laagje, met vijf millimeter per veegbeweging van de 3D-printer, zien we zand in steen veranderen. Langzaam maar zeker vormt zich het begin van een sculptuur.

De 3D-printer heeft ook zijn intrede gedaan in de bouw, zo blijkt op FabCity, de stad van de toekomst die ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap is opgetrokken op het Java-eiland.