Amsterdam Bewaar

David de Levita overleefde de razzia van precies 75 jaar geleden

De Levita gelooft niet in God die het lot bepaalt. Zelf kan hij het lot niet verklaren.
De Levita gelooft niet in God die het lot bepaalt. Zelf kan hij het lot niet verklaren. © Tammy van Nerum

Precies 75 jaar geleden werden ongeveer 3000 Amsterdamse Joden opgepakt bij een razzia in Centrum en in Oost. De meeste van hen vonden de dood in het vernietigingskamp Sobibor. Kinderpsychiater David de Levita ontkwam aan de Duitse razzia.

De Levita was een 15-jarige jongen ten tijde van de razzia. Bij toeval werd hij niet opgepakt; hij bleef die avond slapen bij een vriendje dat op de Weesperzijde woonde.

De Levita woonde zelf enkele honderden meters verderop, op de Sarphatistraat. De grens van de razzia lag tussen beide huizen. De familie van De Levita werd opgepakt en overleefde de oorlog niet.

Zeilboot
De Levita vluchtte per zeilboot naar Friesland en dook onder in Gelderland. Na de oorlog werd hij kinderpsychiater. Hij werkte veel met oorlogsslachtoffers.

Zelf heeft De Levita de pijn van het verlies van zijn familie altijd weggedrukt. Nu hij oud is, lukt het minder goed de pijn te verdringen. Hij voelt zich schuldig dat hij is blijven leven, en dat hij zijn moeder nooit heeft kunnen bedanken voor de goede opvoeding.

Lees het interview met David de Levita over zijn leven na de razzia: 'Ik besta uit verdringing'