Datalek bij Joodse Gemeente: mail van opperrabbijn gehackt

Uiterst gevoelig e-mailverkeer aan het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam is jarenlang automatisch doorgestuurd naar de privémail van opperrabbijn Eliezer Wolff. Dat privémailaccount is vorige maand tweemaal gehackt.

De Nederlandse Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS), zoals de Joodse Gemeente Amsterdam officieel heet, heeft aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens.

“Iemand uit de nabije omgeving van de opperrabbijn heeft tweemaal in­gelogd in zijn privémail,” zegt Ruben Troostwijk, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. “Er zijn onmiddellijk maatregelen genomen om de illegale toegang tot de privémailbox te blokkeren en soortgelijke inbraken in de toekomst te voorkomen.”

Advies

Hij benadrukt dat uitsluitend het privé­account is gehackt, en dus niet ook het beveiligde NIHS-domein. Troostwijk: “Wel is er wellicht inzage geweest in mails betreffende NIHS-aangelegenheden. Verder onderzoek loopt nog.”

Leden van de Joodse Gemeenschap kunnen bij het Rabbinaat terecht voor advies over vaak zeer intieme aangelegenheden, zoals ziekte, intimiteit, financiële kwesties of problemen in de relationele sfeer, ook met kinderen. Van mailverkeer over deze gevoelige onderwerpen wordt dan ook grote discretie verwacht.

Alle mail voor het Rabbinaat van de NIHS wordt echter sinds enkele jaren via een ‘direct forward’ doorgestuurd naar het privéaccount van de opperrabbijn. “Alsof de paus alle mail naar het Vaticaan doorstuurt naar zijn privé­mail,” zegt een bezorgd lid van de Joodse Gemeente Amsterdam, die niet met naam in Het Parool wil. “Het is een heel domme actie. Tientallen mensen maken zich grote zorgen dat een onbevoegde toegang heeft gehad tot al hun uiterst gevoelige infor­matie.”

‘Direct forward’

De Joodse Gemeente Amsterdam bracht 29 juni in de gemeenschap naar buiten dat ‘een vervelend datalek’ bij de NIHS had voorgedaan. Veel meer informatie werd niet vrij­gegeven.

Troostwijk erkent dat mails aan de NIHS via ‘direct forward’ terecht zijn gekomen bij de opperrabbijn. “Er zijn een aantal mails geforward, het was al een hele tijd zo, maar inmiddels is dat stopgezet. Wij wisten dat als bestuur niet.”

De politie en de Autoriteit Persoonsgegevens doen vanwege privacy geen uitspraak over de aangifte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden