Daklozenopvang in nood: opnamestop bij Leger des Heils

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amsterdam stevent door geldgebrek af op een groot tekort aan opvang voor daklozen en andere ‘kwetsbare Amsterdammers’. Het Leger des Heils is al gestopt met de opvang van nieuwe klanten.

Marcel Wiegman

Het managementteam van het Leger des Heils heeft actie moeten ondernemen ‘om te voorkomen dat we eind van het jaar een groot tekort hebben’. Dat staat in een recent communiqué van de Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam aan het eigen personeel.

Een woordvoerder van het Leger bevestigt dat er geen nieuwe klanten worden opgenomen, omdat de organisatie dit jaar op een miljoenentekort afstevent als het doorgaat op dezelfde voet. Om hoeveel geld het precies gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel dat er tientallen keren per week ‘nee’ verkocht zal moeten worden.

Minder geld, grotere vraag

Terwijl er bij de gemeente minder geld beschikbaar is, neemt de vraag naar opvang toe, aldus het Leger. Daardoor dreigt de opvang ‘in een nega­tieve spiraal te komen’. Mensen die via een landelijke regeling aankloppen, worden wel geholpen. Ook de crisisopvang voor gezinnen kent nog geen opnamestop.

‘Op dit moment leveren we als Leger des Heils meer zorg dan we aan subsidie ontvangen vanuit de gemeente,’ schrijft het Leger aan het personeel. ‘We zijn er nu nog op tijd bij om bij te sturen en ervoor te zorgen dat dit grote tekort niet zal ontstaan’.

Ook bij andere organisaties worden inmiddels noodmaatregelen getroffen. Bij De Volksbond Amsterdam is besloten minder mensen uit de opvang door te sluizen naar projecten voor begeleid wonen, blijkt uit een interne e-mail. De opnamestop geldt niet alleen voor volwassenen die in de problemen zijn gekomen, maar ook voor gezinnen en jongeren. ‘De aanmeldingen die nu nog binnenkomen, worden retour gestuurd naar de aanmelder.’

Geen versnelling

Directeur Bart van Velde van de Volksbond benadrukt dat mensen die aankloppen voor acute hulp daar nog steeds op kunnen rekenen, maar dat er een instructie is gegeven aan het personeel om geen klanten meer aan te melden voor zogenoemde omslagwoningen voor mensen die weer in staat worden geacht om zelfstandig te wonen. “We zitten vol.”

Ook bij HVO-Querido is sinds twee weken een stop gezet op de begeleiding van extra klanten uit de woonvoorziening naar een zelfstandige woning, bevestigt een woordvoerder. Er wordt nu met de gemeente over geld gesproken. “We maken een pas op de plaats.” Wel laat hij weten dat de reguliere doorstroom naar zelfstandige woningen doorgaat. “Maar de gewenste versnelling zit er niet in.”

Een woordvoerder van wethouder Simone Kukenheim (Zorg) laat weten dat de gemeente meer wil inzetten op individueel begeleid wonen en minder op 24 uursopvang. “Doordat de groei van individueel begeleid wonen snel gaat, en tegelijkertijd de afbouw van 24 uursopvang minder hard dan gepland, dreigen grote tekorten.”

Volgens de woordvoerder is de gemeente ‘in gesprek’ met de aanbieders van opvang over ‘mogelijke oplossingen’.

Het Leger des Heils schrijft: ‘We beseffen goed dat de maatregelen pijn doen. Het zit in ons dna om er onvoorwaardelijk te zijn voor de mensen zonder helper. Tegelijkertijd vraagt onze financiële situatie om moeilijke keuzes te maken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden