Plus

Dakloze Malinowski zou met zijn eigen krukken zijn doodgeslagen bij zijn tentje aan de Sloterplas

De dakloze Pool Krysztof Malinowski (40) is volgens een belangrijke getuige op 24 augustus vorig jaar met zijn eigen krukken in elkaar geslagen en dodelijk mishandeld door zijn eveneens Poolse kennissen Lucas U. (39) en Robert N. (38) die daarvoor worden vervolgd.

De plek aan de rand van de Sloterplas waar Krysztof Malinowski werd gevonden.
 Beeld Jakob Van Vliet
De plek aan de rand van de Sloterplas waar Krysztof Malinowski werd gevonden.Beeld Jakob Van Vliet

Het slachtoffer werd vervolgens in een tentje uit hun tentenkampje gewikkeld en voor dood achtergelaten in een rietkraag aan de Sloterplas, waar een hondenuitlater hem vond.

Krukken

Hij stierf die avond in het ziekenhuis. De krukken werden bij nader zoeken alsnog gevonden in het water en onder het riet. De verdachten werden in het najaar gepakt.

De drie alcoholisten hadden volgens getuigen ruzie gekregen, die uit de hand moet zijn gelopen. Robert N. vertelde volgens een tipgever dat hij Malinowski in het bijzijn van Lucas U. had omgebracht.

Daags na het incident togen de verdachten naar de Action waar ze nieuwe kleren stalen, en hun oude weggooiden. Makkelijker dan wassen, zei een van hen woensdag in de rechtbank.

Schoenen gewisseld

Robert N. zou zijn schoenen hebben gewisseld, waar mogelijk bloed aan zat. Getuigenissen en afgeluisterde gesprekken schetsen het beeld dat de verdachten ‘op het hoofd van het slachtoffer sprongen’.

Krysztof Malinowski. Beeld Privé
Krysztof Malinowski.Beeld Privé

Robert N. zou zijn begonnen, Lucas U. ‘finished it’.

Er wordt beweerd dat N. ‘met een houten stok of balk had geslagen’. Achteraf zou zijn gezegd dat Malinowski ‘niet meer zou praten’ en Lucas U. zou Robert N. hebben gevraagd of die een dode wilde zien.

De verdachten zeggen dat de verklaringen over hen zijn gelogen en geven elkaar de schuld. Lucas zegt dat Robert het slachtoffer ‘verbrijzelde’.

Nabestaanden

Nabestaanden van Malinowski volgden de zitting in de rechtbank vanuit een andere zaal via een videoverbinding.

Op 20 mei is er een inleidende zitting in de zaak. De verdachten worden nog psychisch onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden