Amsterdam Bewaar

Dakloze gezinnen krijgen tijdelijke woningen in Noord

Tijdelijke huisvesting voor dakloze gezinnen in Buitenveldert
Tijdelijke huisvesting voor dakloze gezinnen in Buitenveldert © Eva Plevier

De eerste dakloze gezinnen hebben sinds afgelopen week een tijdelijke woning in de Noordkaap, een nieuwbouwcomplex in Noord.

Uiteindelijk worden hier 45 gezinnen gehuisvest. De woningen hebben ook als doel om de druk te verlichten op de hotels waar de dakloze gezinnen nu worden ondergebracht. Volgens wethouder Van der Burg van Zorg en Welzijn zijn de nieuwe woonplekken beter: "In Amsterdam hebben we de regel dat kinderen niet op straat slapen. Een hotel is een goede noodoplossing, maar een woonplek met eigen keuken is veel geschikter."

In samenwerking met het Leger des Heils zoekt de gemeente naar permanente huisvesting voor de gezinnen. Een probleem daarbij is dat corporaties liever geen huurders willen die misschien de huur niet kunnen betalen, terwijl veel gezinnen vanwege schulden op straat komen. Een garanstelling door een hulporganisatie als het Leger des Heils zou daarbij kunnen helpen. 

De vraag naar huisvesting voor opvangplekken stijgt sinds 2012. Op dit moment vormen gezinnen die dakloos zijn geworden door een partnerconflict of gebrek aan sociaal netwerk de grootste groep van aanvragen voor tijdelijke huisvesting. Andere oorzaken waardoor gezinnen dakloos worden zijn onder meer huisuitzetting of een onveilige woonsituatie door huiselijk geweld. 

Er zijn meerdere plekken in de stad waar dakloze gezinnen tijdelijk worden ondergebracht, zoals de voormalige Walborgkliniek in Buitenveldert.