live

Klachten na tweede examenweek naar 171.000

In dit blog blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over de examens in Amsterdam en omstreken. Valt je iets op of wil je iets melden over de examens, laat het weten via onze tiplijn, of stuur een mail.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 61.000 klachten in week twee

  In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen.

  Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.

  "Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website," aldus een woordvoerder.

  Zij begrijpt wel dat de intensiteit afneemt. "Veel mensen gaan richting hun laatste examens. Ze worden minder fanatiek, doen minder moeite om klachten in te dienen."

  Opmerkelijke meldingen
  Enkele opmerkelijke meldingen mocht het LAKS wel ontvangen in de tweede examenweek. Zo kwam er in een klaslokaal een vleermuis binnenvliegen en werden leerlingen op een andere school gestoord door twee vechtende eekhoorns op het dak.

  "Ook maakten liefst zeventien scholieren meldingen van een fanfareband die tijdens de examens langs de school liep, compleet met trommels en trompetten," aldus de woordvoerder.

  De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 havo en 41.500 vwo.

 2. Dag negen: talen, scheikunde en muziek

  Aan het einde van de tweede week van de examens staan er voor de vmbo'ers veel talen op het programma. 's Ochtends starten zij aan het eindexamen Fries, in de middag volgen Spaans, Turks en Arabisch.

  Havisten buigen zich vanochtend over maatschappijwetenschappen en na de lunch zetten zij zich schrap voor het eindexamen havo. Het vwo start de ochtend met muziek en sluit de dag af met management en organisatie.

  Heel veel succes!

 3. Examen M&O niet gelekt

  Het havo examen management & organisatie van vanmiddag is volgens College voor toetsen en examens (CvTE) niet gelekt.

  Op social media ging het gerucht rond dat het examen al eerder vandaag op examenblad.nl te zien was geweest.

  Volgens het CvTE is er 'geen enkele leerling die voorkennis kan hebben van dit examen of correctievoorschrift.' Ook het LAKS bevestigt dat het examen niet is uitgelekt.

  Het examen management en organisatie gaat vanmiddag dus gewoon door.

 4. Dag zeven: economie, kunst en Grieks

  De scholieren zijn inmiddels over de helft van de eindexamenperiode. Dag zeven van de elf. Vandaag trappen de vmbo-leerlingen de dag af met het examen maatschappijkunde of beeldende vorming. Havisten beginnen met kunst, en het vwo/gymnasium start met Griekse taal en cultuur.


  Om 13.30 uur stappen de vmbo'ers over op natuur- en scheikunde of economie. Ook het vwo doet eindexamen economie. De havisten buigen zich over het vak management en organisatie.

  Heel veel succes!

 5. Dag zes: Frans, biologie en Duits

  Middelbare scholieren hebben een lang pinksterweekend kunnen blokken voor de tweede week van de eindexamens. Vmbo-leerlingen buigen zich dinsdagochtend over maatschappijkunde en vanmiddag over Frans.

  Havisten zijn gestart met het eindexamen aardrijkskunde en mogen daarna ook aan het Frans. Voor de vwo-leerlingen staat er in de ochtend Duits op het menu en in de middag biologie.

  Succes vandaag!

 6. Ruim 110.000 klachten

  In de eerste week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ruim 110.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over het examen Engels voor havo en vwo, wiskunde op het vmbo en het havo-examen economie dat veel leerlingen "lastig" vonden, laat het LAKS vrijdagavond weten.

  "Vwo-leerlingen klaagden er vooral over dat bij Engels een aantal Duitse en Franse woorden stond", zei een woordvoerster. "Wat moet je met een woord als raison d'être (reden van bestaan) als je je hebt voorbereid op een examen in de Engelse taal.''

  De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo.

 7. Vwo-eindexamen Frans anders nagekeken

  Vorig jaar klaagden docenten over de kwaliteit van het vwo-eindexamen Frans. Ze moesten antwoorden fout rekenen die volgens hen goed waren. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) nam de kritiek ter harte.

  Dit jaar werd het correctievoorschrift van de toets eerst nagekeken door twintig docenten.

  "De meeste van onze aanpassingen zijn overgenomen en dat is in het voordeel van de leerlingen", zegt een van de docenten Frans.

  De twintig docenten kwamen afgelopen woensdag, na het examen Frans, bij elkaar om het correctievoorschrift door te nemen en te verbeteren waar nodig.

  Vorig jaar spraken de docenten zich kritisch uit over het examen Frans. De kwaliteit van het examen zou ondermaats zijn geweest. Daarnaast moesten zij antwoorden fout rekenen die volgens hen goed waren.

  Ook dit jaar wist het examen Frans flink wat klachten te oogsten, 7061 om precies te zijn. Leerlingen vonden het examen te saai, te taai en te lang.

  Na het grondig doornemen van het voorschrift stelt de groep docenten zes aanpassingen voor aan het CvTE, vijf hiervan worden overgenomen.

  Een geslaagd experiment.

Voorbeschouwing

Voor zo'n 211.550 scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen maandag de landelijke eindexamens. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zit op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met dinsdag 29 mei.

Maandag trappen vmbo-leerlingen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht die dag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma.

De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Slob
Onderwijsminister Arie Slob brengt op de eerste examendag een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling.

Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

Vorig jaar deden zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.