live

Dit gebeurde er tot nu toe in het megaproces tegen Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Dit gebeurde er in de eerste 2 weken

  Misdaadverslaggever Paul Vugts praat je in deze video bij over de voortgang van het megaproces tegen Willem Holleeder.

 2. Einde dag 5

  De rechtbank besluit de zitting voor vandaag. Maandag gaat de zaak om 13.30 uur verder met het eerste verhoor van zus Sonja Holleeder.

 3. Een harde, én een gluiperd

  Dat hij Sonja op dreigende toon 'afraadde' naar Amerika te gaan, naar de filmset van de film de Heinekenontvoering, was goed bedoeld.

  Holleeder: "Ik ben iemand die problemen wil voorkomen. Maar ja, Sonja doet toch gewoon wat ze wil. We komen allemaal uit hetzelfde nest. Sonja is een harde. Astrid ook. Alleen: Astrid is óók een gluiperd, zij is gemeen, dat zijn wíj niet."

  Holleeder vindt Sonja 'een verraajer' omdat de Amerikaanse film over de Heinkenontvoering begint met een spectaculaire overval met speedboten door de Amsterdamse grachten.

  Holleeder geeft nu wel toe dat hij met Van Hout en anderen spectaculaire overvallen pleegden waarna ze vluchtten met speedboten. dat kreeg de recherche nooit rond. Holleeder, nu: "Ja, dat vind ik ook. Ze is daar een verrader."

 4. 'Eén keer liegen..'

  In een ander gesprek met Sonja zegt Holleeder: 'Ik zeg altijd tegen mijn zoon: 'Als je één keer liegt, wordt alles in twijfel getrokken.'

  Rechter Mildner: "Het is misschien flauw dat ik dit er nu uit pik, maar het is natuurlijk met u ook zo..." De rechter doelt op de zeer uitvoerige verklaringen die Holleeder heeft afgelegd in zijn afpersingszaak Kolbak, waarvan hij nu zegt dat ze gelogen waren. hij zegt nu de waarheid te vertellen.

  Holleeder: "Ja, ik snap dat u dat zegt..."

 5. Geen enkele lijn

  Heinekenontvoerders Meijer en Boellaard mogen Sonja doodschieten, hij gaat haar niet meer beschermen, zegt Holleeder in en gesprek.

  Nu: "Dat heb ik gezegd, ja, maar dat meen ik natuurlijk niet. Ik zeg maar wat. Er zit geen enkele lijn in."

  Holleeder: "Hun weten dat ze de gesprekken opnemen en hun willen dat het over liquidaties gaat als ik zeg 'ik dreig niet, ik doe', maar dat bedoel ik helemaal niet."

 6. 'Iedereen komt om geld'

  Holleeder klaagt in een van de opgenomen gesprekken met Sonja: 'Iedereen komt om geld. De tering. Ik heb helemaal geen geld. Ik ga naar Rob Grifhorst. Je weet wat ik ga doen, hè?'

  Holleeder, nu, over Grifhorst, die Holleeder en Van Houts deel van de overgebleven losgeldmiljoenen uit de Heinekenontvoering belegde: "Ik dreigde gewoon weer. Ik ben wel naar (de doodzieke) Grifhorst gegaan, maar gewoon op ziekenbezoek. Ik heb een pondje paling meegenomen."

  Als Holleeder in de opgenomen gesprekken soms zegt 'Ik dreig niet, ik doe', heeft dat niks met liquidaties te maken, zegt Holleeder nu. "Gewoon, een pak slaag."

 7. Boeken en films

  Holleeder wordt nog steeds boos als hij het over het boek of de films en serie over de Heinekenontvoering heeft. "Iedereen vindt het maar normaal om boeken en films over de ontvoering te schrijven! Ik ben er wel klaar mee."

  In het gesprek met Sonja, over Peter R. de Vries: 'Weet je wat hij verdient? De kogel. Misschien ga ik dat eens tegen (Mede-Heinekenontvoerder) Jan Boellaard zeggen.'

 8. 'Pats boem en hij ligt op de grond'

  Het laatste deel van de zitting van vandaag begint met een gesprek op 26 december 2013, als Holleeder heel boos is omdat Sonja in Amerika naar de filmset is geweest waar de film over de Heinekenontvoering wordt opgenomen. Hij eist 'wat meer respect' en klaagt dat Peter R. de Vries 'een spelletje speelt'.

  Holleeder, nu: "Ze wil (Heinekenontvoerders) Boellaard, Meijer en mij geen geld geven. Ik had haar al eens gewaarschuwd en dan gaat ze toch. Als klap op de vuurpijl had ze op haar Facebook een foto gezet van haar en Anthony Hopkins.." (Anthony Hopkins speelde in de Amerikaanse film over de ontvoering Freddy Heineken.)

  In het gesprek zegt Holleeder over Peter R. de Vries, met wie Sonja naar Amerika was: 'Je weet hoe ik ben hè, pats boem en hij ligt op de grond'.

  Holleeder, nu: "Ja. zo ben ik, dan sla ik hem tegen de grond."

  Rechter Benedicte Mildner: "Het gaat niet om doodschieten? Op andere momenten bedoelt u met 'op de grond' doodschieten."

  Holleeder: "Nee, klappen geven bedoel ik hier. Zoals ik hem ook aan zijn deur bijna klappen had gegeven."

 9. 'Ik ben nooit aardig'

  In weer een ander gesprek zegt Sonja over iemand in een café tegen Holleeder: 'Die man die vindt jou gewoon een aardige man'. Holleeder: 'Iemand die mij niet kent die zegt mij aardig te vinden, is bang. Ik ben nooit aardig'.

  Holleeder, later: 'Ik geloof altijd in mezelf en ik ben er nog steeds. De rest ligt allemaal op de grond (is geliquideerd'). Holleeder, nu: "Klopt. Ik geloof in mezelf. Als er wat is, dan ga ik er op af en los ik het op. Ik geloof inderdaad in mezelf."