live

'Kies niet voor zwart-wit-optie waarin Holleeder alles deed'

Ruim drie jaar na zijn aanhouding is de rechtbank in Amsterdam dit jaar gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Terugblik Holleeder-proces dag 24

  Advocaat Sander Janssen ploegde vandaag bijna vier uur door de Amsterdamse misdaadgeschiedenis om de rechters te tonen dat zo veel meer scenario’s over de moord op Cor van Hout bestonden en bestaan dan ‘de zwart-wit-optie’ waarin zijn cliënt Willem Holleeder de opdracht gaf. Lees hier het verslag dag 24 van het Holleeder-proces.

 2. Zitting gesloten

  Met de herhaalde mededeling dat het openbaar ministerie op 26 juni zal reageren op Janssens betoog, sluit rechtbankvoorzitter Frank Wieland de zitting.

 3. De zwart-wit-optie

  Op de zussen Holleeder en ex Sandra komt Janssen 'op een later moment' nog uitgebreid terug.

  "Hun verklaringen zijn uiteindelijk terug te brengen op hun bewering dat Holleeder na de mislukte tweede aanslag op Cor van Hout is blijven jagen en dat Holleeder blij zou zijn geweest toen de liquidatie was gebeurd. Veel concreter wordt het niet."

  De verhalen dat Sonja de lamellen van haar woning op een bepaalde stand moest zetten als Cor thuis was en dat Holleeder een pistool op het hoofd van Van Houts zoon zou hebben gezet.

  "Ze zeggen ook dat ze dat steeds tegen Cor hebben gezégd. Het is ondenkbaar dat een grote crimineel als Cor van Hout dat píkt en dan niets zou doen tegen Holleeder, of naar de politie zou stappen."

  Janssen benadrukt te hopen dat de rechtbank niet 'kiest voor de zwart-wit-optie waarin Willem Holleeder overal achter zit'.

  Janssen stelt dat de rechtbank het 'onontwarbare kluwen' van conflicten in het milieu zal moeten ontwarren, maar stelt ook dat niet zal zijn vast te stellen dat Willem Holleeder de opdrachtgever voor de liquidatie van Cor van hout en de doodslag op Robert ter Haak moet zijn geweest.

 4. Kroongetuigen

  Janssen besteedt nog even aandacht aan de kroongetuigen.

  Peter la Serpe heeft maar weinig gezegd over liquidaties door Holleeder en (de voor huurmoorden tot levenslang veroordeelde) Jesse R. ontkent dat hij tegen La Serpe heeft gezegd dat hij 'Cor mocht doen' en dat hij 'nu de power van Holleeder achter zich had' – zoals La Serpe heeft verklaard.

  Fred Ros zegt in Janssens visie ook maar weinig concreets over een rol van Holleeder bij de moord op Cor van Hout en hij zei óók dat Holleeder als 'kop van jut' kon worden 'opgeofferd'.

 5. 'Ouwe vieze stinkkerel'

  Cor van Hout 'schold' Stanley Hillis volgens zijn vriend Ariën Kaale 'altijd uit voor ouwe vieze stinkkerel'.

  Willem Holleeder is volgens Janssen 'nooit als een serieuze verdachte aangemerkt' van het geven van de opdracht voor de moord op Cor van Hout totdat de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra op de achterbank bij de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche in doodsnood zeer uitvoerig over Holleeder cum suis sprak.

  Endstra beschuldigde Holleeder van tal van liquidaties waaronder die op Cor van Hout. Later zeiden de kroongetuigen daar iets over en weer veel later de zussen Holleeder, ex Sandra en Peter R. de Vries.

 6. Een belangrijk punt

  Janssen stipt nu een belangrijk punt aan. Hoe zijn de verhalen over de Marokkanen die Cor van Hout zouden hebben laten liquideren te plaatsen naast de beweerde bekentenissen van John Mieremet?

  Janssen: "Het kan zijn dat ze, zoals (kroongetuige) Fred Ros het zo beeldend formuleert 'een potje hebben gemaakt' om Van Hout te laten liquideren. In dit milieu is zoiets verre van denkbeeldig."

  Of 'de figuur' Stanley Hillis nog een rol kan hebben gespeeld bij de liquidatie van Cor van Hout noemt Janssen 'moeilijk vast te stellen'.

  "Opvallend is dat getuigen Mieremet én Hillis noemen. Dat Mieremet later stappen ondernam om Hillis te laten vermoorden, zegt niets over de situatie van begin 2003. Zo gaat dat in het milieu."

 7. Evolutie in vriendenkring

  Janssen: "Opvallend is de duidelijke evolutie in de inner circle van Cor van Hout. Waar zijn naasten kort na de liquidatie van Van Hout naar John Mieremet wezen als de opdrachtgever, zijn ze veel later naar Willem Holleeder gaan wijzen."

  Zo wees broer Ad van Hout in 2004 en 2005 naar Mieremet als opdrachtgever voor de moorden op Gijs van Dam junior en zijn broer Cor. Ook stiefbroer Martin Erkamps wees in 2005 nog naar onder anderen Mieremet ('die kanker-John') als opdrachtgever voor de moord op Cor van Hout.

 8. Betrokkenheid van wapenfanaat Sjaak B.

  Janssen schakelt over op een ander deelonderwerp. De vermeende betrokkenheid van wapenfanaat Sjaak B. en de voor huurmoorden tot levenslang veroordeelde Jesse R. bij de uitvoering van de moord op Cor van Hout.

  "Áls die twee al een rol zouden hebben gespeeld bij de uitvoering van die moord, zegt dat natuurlijk nog niet dat Willem Holleeder de opdracht zou hebben gegeven."

  Zij werkten voor veel meer criminelen, zeggen getuigen. Janssen haalt ook weer een getuigenverklaring aan van Pieter van Lent, naar eigen zeggen een gewezen goede vriend van Mieremet, die zegt dat Mieremet hem heeft verteld dat híj (Mieremet) Cor van Hout had laten vermoorden.

 9. 'Holleeder zat niet achter liquidatie'

  Janssen citeert een tip aan de Criminele Inlichtingeneenheid waarin ook eenzelfde scenario als John Jansen schetst. John Jansen zegt 'honderd procent zeker te weten' dat Willem Holleeder niet achter de moord op Cor van Hout zat.

  Janssen speelt in de rechtszaal een video af van een interview dat misdaadverslaggever Jens Olde Kalter (Panorama) onlangs met John Jansen had.

  Jansen vertelde hoe 'Cor' op enig moment bij hem kwam met de mededeling dat ze 'tegengas moesten gaan geven' omdat ze anders zelf ook vermoord zouden worden. Jansen, in de video: "Mijn veronderstelling is dat Holleeder niet achter de liquidatie (van Cor van Hout) zit."

 10. De verdwijning van Mimoun Changachi

  De Brabantse crimineel John Jansen, ex-leider van de beruchte Juliët-bende, vertelde onlangs dat een grote partij hasj was verdwenen en dat Jamal Azaouagh in die tijd samenwerkte met Gijs van Dam junior en dat ze samen die gestolen partij wiet op de markt hadden gebracht.

  De bestolen familie Changachi zou op wraak hebben gezonnen. Hun familielid Mimoun Changachi verdween vervolgens (en is waarschijnlijk geliquideerd). Later werden ook Azaouaghs doelwit van aanslagen in de vete met de familie Changachi.

  Advocaat Janssen: "Ik kende die naam Changachi eerlijk gezegd niet eens uit die periode, maar allerlei details van het verhaal dat John Jansen vertelt, blijken te kloppen. Midden in die periode van allerlei aanslagen over en weer (tussen die Nederlandse Marokkanen) wordt Gijs van Dam junior beschoten en Cor van Hout geliquideerd."