Amsterdam Bewaar

Dader mag 25 jaar na doodslag in Badhoevedorp met verlof

Edwin S. (55) zit al bijna 25 jaar vast voor doodslag in Badhoevedorp
Edwin S. (55) zit al bijna 25 jaar vast voor doodslag in Badhoevedorp © ANP

De man die een levenslange gevangenisstraf uitzit vanwege de dood van een oudere man in 1992, mag op verlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing bepaald. Edwin S. (55) zit al bijna 25 jaar vast voor doodslag in Badhoevedorp.

Hij werd betrapt terwijl hij bezig was met een inbraak, stak de 69-jarige ­bewoner dood en verwondde diens vrouw. Vier dagen eerder had hij bij een inbraak in Amstelveen de bewoonster in haar borst geschoten, maar zij overleefde dit. S. bleek ook op zijn ex-vriendin te hebben geschoten.

Omdat hij weigerde mee te werken aan gedragskundig onderzoek, kon hij geen tbs krijgen en belandde hij met levenslang in de cel.

Enige vorm van verlof
De strafrechtketen worstelt echter met levenslang, omdat Nederland door Europese rechters op de vingers is getikt. In de praktijk is er zelden ­iemand met gratie vrijgekomen uit levenslang, terwijl dat volgens internationale verdragen wel moet kunnen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Justitie) heeft daarom een commissie in het leven geroepen die na 25 jaar cel moet beoordelen of een levenslang gestrafte toch enige vorm van verlof moet kunnen krijgen. Die commissie begint in juni. Voor S. duurde dit te lang: hij stapte naar de rechter.

Voor S. geldt dat hij tijdens verlof moet aantonen dat hij zich in de samenleving 'staande kan houden'. Er waren verder geen bezwaren tegen het verlof, zegt de beroepscommissie. Binnen drie maanden krijgt hij zijn eerste tijdelijk verlof.