Amsterdam Bewaar

D66 wil snorfietsverbod binnen de Ring

Brommers en snorfietsen in het Amsterdams Bromfietshuis
Brommers en snorfietsen in het Amsterdams Bromfietshuis © ANP

Het verbannen van de snorfiets naar de rijweg gaat D66, de grootste partij in Amsterdam, niet ver genoeg: de partij wil het vervoermiddel helemaal weren uit het gebied binnen de Ring.

D66-lid Reinder Rustema kreeg het via een amendement voor elkaar dat dit programmapunt in het verkiezingsprogramma is opgenomen.

Volgens hem veroorzaakt de snorscooter al jaren grote problemen, waarmee alle Amsterdammers worden geconfronteerd.

Amsterdam probeert al jaren de snorfiets van het fietspad te krijgen, maar dit stuit op bezwaren uit politiek Den Haag. Daar vindt men verbanning naar de rijbaan een te drastische maatregel en stellen tegenstanders dat snorscooterrijders er niet veilig zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste snorfietsers weer voor de fiets kiezen als de snorfiets een brommer wordt

Reinder Rustema

Rustema wist zijn partijgenoten ervan te overtuigen dat zo'n verplaatsing niet ver genoeg gaat, omdat het voor handhavers problematisch zou zijn de controles goed te doen. 

Ongebruikelijk
Ook acht hij zo'n maatregel niet toekomstbestendig. "Ik pleit voor een verbod omdat ook uit onderzoek blijkt dat de meeste snorfietsers weer voor de fiets kiezen als de snorfiets een brommer wordt."

Volgens Rustema kan een verbod door een speciaal bord worden aangegeven. "In de oude centra van Alkmaar en Den Bosch staat: 'Voor alle verkeer verboden, behalve fietsers.'" Zo'n oplossing is ongebruikelijk en nog nooit ergens op grote schaal toegepast.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.