Amsterdam Bewaar

D66: Beeld van Wibaut moet terug naar de Wibaut

Wibaut staat nu op de brug over de Singelgracht.
Wibaut staat nu op de brug over de Singelgracht. © Catharina Glogowski

Het bronzen beeld van oud-wethouder Floor Wibaut staat te verpieteren in een onooglijk hoekje bij het Weesperplein, vindt D66. De partij pleit voor een verhuizing naar de middenberm van de Wibautstraat.

Maar daar zou het beeld een te grote afleiding worden voor passerende automobilisten. Dat kreeg D66-raadslid Marcel van den Heuvel te horen toen hij het plan opperde om het beeld van de SDAP-wethouder van weleer te laten terugkeren naar zijn eigen straat.

Tussen 1967 en 2007 stond het beeld van de hand van kunstenaar Han Wezelaar voor het Wibauthuis, in de Wibautstraat. Net als de man naar wiens trekken het beeld is gemodelleerd, kent het een roerige geschiedenis.

Tussen de bouwhekken
Krakers trokken het beeld in 1982 van z'n sokkel en zetten het met een touw om de nek voor hun kraakpand, uit onvrede met aanstaande ontruimingen. Datzelfde jaar werd het beeld gerenoveerd en teruggeplaatst, voor de nieuwbouw, maar moest in 2007 opnieuw weg wegens verbouwingen.

Wibaut was alom gerespecteerd en aanjager van woningbouw, een onderwerp dat tegenwoordig weer minstens zo belangrijk is

Marcel van den Heuvel

Het werd opgeslagen, en in 2010 tijdelijk herplaatst op de brug over de Singelgracht, bij het Weesperplein. Daar staat het nu tussen de bouwhekken, tot onvrede van D66-raadslid Marcel van den Heuvel die Ivar Manuel om hulp vroeg.

"De Wibautstraat is prachtig geworden met een groene middenberm en een dubbele bomenrij. Op die as, in het midden van de straat, zou het beeld de plek krijgen die het verdient," aldus Van den Heuvel. 

Aanjager van woningbouw
"Wibaut was alom gerespecteerd en aanjager van woningbouw, een onderwerp dat tegenwoordig weer minstens zo belangrijk is. Laten we de geschiedenis van deze stad levend houden en dit beeld weer prominent tentoon stellen." 

Van den Heuvel kaart zijn wens donderdag aan in de gemeenteraad en hoopt dat wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) in actie komt.