Amsterdam Bewaar

D66: 'Amsterdam moet voorbeeld nemen aan Rotterdamse watertaxi's'

Commerciële partijen zouden, net als in Rotterdam, vervoer over het IJ met watertaxi's voor hun rekening moeten kunnen nemen, stelt D66
Commerciële partijen zouden, net als in Rotterdam, vervoer over het IJ met watertaxi's voor hun rekening moeten kunnen nemen, stelt D66 © ANP

Amsterdam zou commerciële bedrijven in staat moeten stellen watertaxi's te exploiteren om mensen gemakkelijker en sneller over het IJ te zetten.

De stad zou hierbij Rotterdam als voorbeeld moeten nemen. Dat zei raadslid Jan-Bert Vroege (D66) woensdag tijdens een commissievergadering over betere verbindingen tussen Noord en de rest van de stad.

Rotterdam
"In Rotterdam werkt het systeem met watertaxi's tot ieders tevredenheid," aldus Vroege. "Amsterdam zou net als in Rotterdam de faciliteiten kunnen bieden door bijvoorbeeld op- een afstapplaatsen aan te leggen. Commerciële bedrijven kunnen dan de rest voor hun rekening nemen."

Amsterdam moet zich vooral niet blind staren op het efficiënter laten varen van de huidige ponten, meende Vroege. "Wij vragen ons af of we het daarmee gaan redden. Het GVB vaart al behoorlijk optimaal, maar het is niet genoeg. Watertaxi's kunnen daarbij uitkomst bieden."

Bruggen
De gemeente onderzoekt al jaren de mogelijkheden voor een betere oeververbinding met Noord: doordat het stadsdeel steeds meer tot ontwikkeling komt, is de druk op met name de pontveren de laatste jaren te groot geworden. Het college van B&W richt zich vooral op nader onderzoek op de west- en oostflank van het IJ.

Ondernemersvereniging Oram pleitte eerder deze week al voor grotere ponten die op meer plekken de oversteek naar Noord maken. Bruggen over het IJ hoeven niet per se de beste oplossing te zijn, zei directeur Kees Noorman.

Grote pont
Het GVB neemt komend jaar al een grotere pont in de vaart, maar als het aan Oram ligt volgen er snel meer. Ook moet de vaarfrequentie omhoog, evenals het aantal veerverbindingen - vanaf filmmuseum Eye direct naar de De Ruyterkade, bijvoorbeeld.