Cyberaanval op UvA en HvA is afgeslagen

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn ontkomen aan een aanval met gijzelsoftware. Hackers werden vorige maand betrapt toen ze ransomware plaatsten op meer dan vijftig van de ruim duizend servers die de twee onderwijsinstellingen samen gebruiken.

ANP/Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Ze wilden die servers later vergrendelen, zodat ze losgeld konden eisen, maar de aanval werd verijdeld. De servers zijn inmiddels schoongemaakt en er is geen losgeld geëist of betaald. De systemen bleven in de lucht.

De universiteit en de hogeschool hebben aangifte gedaan bij de politie. Vanwege dat onderzoek willen de instellingen niet zeggen om welke ransomware het gaat. Ze hebben de aanvalspoging ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de hackers toegang hadden tot enkele systemen. In anderhalve week tijd hebben meer dan 110.000 studenten en medewerkers de wachtwoorden van hun accounts bij de universiteit en hogeschool veranderd. Van gebruikers die dat nog niet hebben gedaan is het account geblokkeerd. Zij moeten een nieuw wachtwoord aanvragen.

De UvA en de HvA zeiden eerder al dat de aanval was uitgevoerd door ‘professionele hackers die uit zijn op financieel gewin’ en dat de aanval niet leek te zijn gericht op persoonlijke gegevens. Desondanks riepen de instellingen medewerkers en studenten op om hun wachtwoord te wijzigen. De hackers zouden er ondanks de versleuteling misbruik van kunnen maken, waarschuwden ze.

Ransomware

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door ransomware. De aanvallers versleutelden toen alle bestanden op 267 servers en eisten losgeld. De universiteit betaalde uiteindelijk het geëiste bedrag van 30 bitcoin. Dat was destijds zo’n 197.000 euro waard. Bij de huidige bitcoinkoers zou dat losgeld bijna 1,4 miljoen euro waard zijn geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden