Curator MC Slotervaart hekelt stadsbestuur

Het ‘kroonjuweel’ uit de failliete boedel van MC Slotervaart – het reusachtige betonnen gebouw waarin het ziekenhuis was gevestigd – stond woensdag centraal in een hoorzitting van de Amsterdamse gemeenteraad. Curator Marc van Zanten hekelde de rol van het stadsbestuur.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een hartenkreet van Marc van Zanten, curator van het failliete Slotervaartziekenhuis, vormde woensdag de uitsmijter van een hoorzitting van de gemeenteraad. Hij vertelde van ‘één compleet horrorscenario’ toen MC Slotervaart eind oktober failliet ging. En hoe alle betrokken partijen – zoals de andere Amsterdamse ziekenhuizen, de minister van Volksgezondheid, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Nederlandse Zorgautoriteit – de handen in een sloegen om de schade voor de tienduizenden patiënten te beperken. Uitgerekend het stadsbestuur was een hindermacht, aldus Van Zanten. Ook nu, waardoor het faillissement in zijn ogen nodeloos lang duurt. “Het doet zeer dat het niet mogelijk is geweest met de gemeente als partner te zorgen voor een doorstart. Waarom lukt het niet? Waarom kan de gemeente de curatoren niet bijstaan?”

Aanleiding voor de hoorzitting was Van Zantens bezwaar tegen het voorkeursrecht van de gemeente op het ziekenhuispand in Nieuw-West. Een paar dagen nadat het ziekenhuis failliet ging, bedong de gemeente het eerste recht op koop van de grond waarop het ziekenhuis staat. Daarmee wil het college ‘regie’ houden over herontwikkeling van de locatie. Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) wil zo garanderen dat hier ook in de toekomst medische zorg wordt geleverd. En ze wil verhinderen dat ‘één of andere zorgcowboy’ zijn slag slaat, waarna over een jaar weer dezelfde problemen kunnen ontstaan.

Dat voorkeursrecht heeft enorme consequenties, betoogde Robert Lucassen – kantoorgenoot van curator Van Zanten bij CMS – in de hoorzitting. “Het nieuws sloeg als een bom in bij de curatoren.”

1,5 ton per maand

Volgens Lucassen waren er een paar dagen na het faillissement ‘tientallen gegadigden’ voor een doorstart van MC Slotervaart. Totdat het voorkeursrecht werd gevestigd. Daarmee maakte het stadsbestuur een doorstart ‘feitelijk onmogelijk’. “Immers, de doorstarter zou het pand nimmer kunnen verkrijgen (..) Het college heeft doelbewust de curatoren een spaak in het wiel gestoken.”

Het voorkeursrecht gaat nu ten koste van de schuldeisers van MC Slotervaart, betoogden hij en Van Zanten. Hun vorderingen kunnen niet of nauwelijks worden voldaan als er niet een miljoenenopbrengst voor het pand kan worden gerealiseerd.

Het voorkeursrecht verhindert verkoop van het pand aan de hoogste bieder, zei Lucassen. Bij zo’n vrije verkoop, vervolgde hij, valt de prijs (veel) hoger uit dan de taxatie waarop de rechtbank zich zal baseren als een prijs tussen de gemeente en de curator moet worden bepaald. Daar komt bij dat de onenigheid over het pand vertragend werkt, met alle kosten van dien. Van Zanten becijferde dat alleen al de energierekening van het gebouw 1,5 ton per maand bedraagt.

Nieuw project

Ambtenaren van de gemeente brachten daartegenin dat de gemeente opkomt voor het algemeen belang, waarbij de stad ‘regie wil houden’ op de herontwikkeling. Bovendien hoeft een taxatie helemaal niet laag uit te vallen.

Volgens de curator is het voorkeursrecht op onjuiste gronden gevestigd. De gemeenteraad beslist eind juni op het ingediende bezwaar.

Achter de schermen zijn gesprekken gaande tussen het stadsbestuur en vastgoedbedrijf Zadelhoff. Dat heeft een plan om met de oud-eigenaren van MC Slotervaart alle schuldeisers af te kopen en een nieuw project te beginnen in het ziekenhuis. De gemeente heeft eerder gedreigd daar een stokje voor te steken door het gebouw te onteigenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden