Curator MC Slotervaart: ‘Gemeente maakt zich schuldig aan machtsmisbruik’

De gemeente Amsterdam maakt zich schuldig aan machtsmisbruik bij de pogingen het vastgoed van het failliete MC Slotervaart in handen te krijgen. Dit zegt curator Marc van Zanten.

Bas Soetenhorst
Marc van Zanten Beeld -
Marc van ZantenBeeld -

De curator reageerde woensdag op de voor hem gunstige uitspraak eerder op de dag van de rechtbank in Amsterdam, die vindt dat hij voorrang mag geven aan een deal met vastgoedbedrijf Zadelhoff. Daardoor kunnen alle schuldeisers van het ziekenhuis voor 100 procent worden voldaan – een zeldzaamheid bij een faillissement.

In reactie op de uitspraak roept Van Zanten wethouder Zorg Simone Kukenheim op ‘te stoppen met allerlei acties’ om de overeenkomst tussen hem en Zadelhoff te dwarsbomen. “Het is zonde van de moeite, tijd, aandacht en geld.”

Hij beticht de gemeente van machtsmisbruik, doordat via vestiging van een eerste recht van koop op het pand en dreigen met een onteigeningsprocedure wordt geprobeerd andere geïnteresseerde marktpartijen buitenspel te zetten. “Met publiekrechtelijke instrumenten tracht de gemeente aan tafel te komen om een privaatrechtelijke voorrangspositie te verwerven.”

Voorkeursrecht

De deal met Zadelhoff kan alleen doorgang vinden met het fiat van de gemeente, vanwege het voorkeursrecht op het gebouw dat het college vlak na het faillissement vestigde. Het stadsbestuur heeft bezwaar tegen de betrokkenheid van oud-Slotervaarteigenaren Loek Winter en Willem de Boer, die na afbetaling van alle schulden weer eigenaar van het pand kunnen worden, samen met Zadelhoff. Ze willen het verhuren aan zorgpartijen en er woningen vestigen. Het college vreest dat zij ruim baan gaan geven aan dure particuliere klinieken, hoewel Zadelhoff heeft beloofd dat niet te doen. Volgens Van Zanten heeft het vastgoedbedrijf inmiddels zoveel toezeggingen gedaan aan het stadsbestuur, dat er geen reden meer is om dwars te liggen.

Eerder werd de schuldenomvang van het ziekenhuis geraamd op 45 miljoen euro. Inmiddels is het opgelopen tot 55 à 58 miljoen. Dat zou het bedrag zijn dat Zadelhoff betaalt, minus een vordering van 4,7 miljoen van Winter en zijn compagnons, die buiten de deal valt. Daar staat tegenover dat de curator nog maximaal 19 miljoen euro aan inkomsten verwacht, vooral van zorgverzekeraars.

Van Zanten hoopt het faillissement nog dit jaar af te wikkelen. Om de komende tijd het gebouw draaiende te houden heeft Zadelhoff een lening van 6 miljoen verschaft.

Donderdag houdt de gemeenteraad een spoeddebat over MC Slotervaart, waarin oppositiepartijen CDA en VVD een koerswijziging van het college zullen bepleiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden