Cultuursector houdt rekening met sluiting: ‘Virus bestrijden gaat voor’

Het kabinet besluit dinsdag of bibliotheken, bioscopen, dierentuinen en theaters open mogen blijven. In afwachting van de persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge bereiden de meeste Amsterdamse instellingen zich voor op het ergste.

Marlie van Zoggel
Bezoekers in het Rijksmuseum.  Beeld ANP
Bezoekers in het Rijksmuseum.Beeld ANP

Toen half oktober duidelijk werd dat de horeca opnieuw tijdelijk de deuren moest sluiten, leidde dat tot een piek in de reservingen. Op het nippertje wilden we massaal nog een biertje drinken of een hapje eten. Dat soort taferelen zijn er nu niet. Aan de vooravond van een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, bereiden culturele instellingen zich in alle rust voor op dat wat komen gaat.

Maandag kwam al naar buiten dat het kabinet overweegt om, in de strijd tegen het coronavirus, pretparken, musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag voor twee weken te sluiten. De definitieve beslissing wordt later deze dinsdag genomen.

Veilig gevoel

Mocht het kabinet inderdaad besluiten om culturele instellingen te sluiten zou dat ‘teleurstellend’ zijn, vindt Marie-José Raven, woordvoerder van het Stedelijk Museum. “We hebben allerlei veiligheidsmaatregelen genomen, van vaste looprichtingen tot bezoekersregulatie. Uit ons publieksonderzoek krijgen we ook steeds terug dat mensen zich veilig voelen in het museum, dus als we nu toch weer dicht moeten zouden we zeker teleurgesteld zijn.”

Het Stedelijk heeft al de nodige maatregelen getroffen, mocht er dinsdagavond slecht nieuws komen. “Het belangrijkste wat je moet doen is het publiek informeren, dus die communicatie staat klaar voor het geval dat.” Ook andere musea, dierentuin Artis, de OBA en de Pathé-bioscopen laten weten ‘met ieder scenario rekening te houden.’ Toch willen de meeste instellingen nog niet op de zaken vooruit lopen. “Misschien hebben we geluk en wordt er een tussenweg bedacht,” aldus een woordvoerder van Artis.

Alex de Ronde, directeur van filmtheater Het Ketelhuis is minder hoopvol. “We houden er zeer zeker rekening mee dat we dichtmoeten.” Enerzijds jammer, vindt hij, want ondanks de coronabeperkingen draaiden de zaken nog steeds ‘redelijk goed’. Tegelijkertijd moeten we er ook niet dramatisch over doen, vindt De Ronde. “De prioriteit ligt bij het bestrijden van het virus. Als we een steentje bijdragen door te sluiten dan moet dat maar. Een half jaar wat minder naar het theater of De Nachtwacht kunnen is uiteindelijk geen ramp, zolang culturele instellingen maar wel overeind kunnen blijven.”

Culturele luxe

Wat Het Ketelhuis betreft maakt hij zich op dat gebied voorlopig nog geen zorgen. “We hebben naast de steunregelingen van de overheid ook financiële steun gekregen via het filmfonds, het minsterie van OCW en de gemeente Amsterdam. We kunnen dus voorlopig vooruitkijken en al ons personeel aanhouden. Ik heb dan ook niets dan lof voor de cultuurwethouder en -minister, want die hebben de situatie voor veel culturele instellingen een stuk draaglijker gemaakt. Ik hoop eigenlijk vooral dat de bibliotheken open mogen blijven. Dat is, zeker voor veel mensen en kinderen die klein wonen, een belangrijke ontsnappingsplek. Maar nogmaals: wat mij betreft moet de prioriteit liggen bij alles wat bijdraagt aan een oplossing voor het virus. De rest is culturele luxe,” besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden