Nieuws

Cultureel platform Moam opgedoekt na reeks beschuldigingen tegen directeur Martijn N.

Mode-instelling Moam houdt op te bestaan. Sponsors wilden niet meer met Moam samenwerken, nadat directeur Martijn N. door tientallen mannen was beschuldigd van seksueel geweld.

David Hielkema en Arjen Ribbens
Onder meer het Rijksmuseum fungeerde als podium voor het opgedoekte Moam. Beeld Martijn Beekman/ANP Kippa
Onder meer het Rijksmuseum fungeerde als podium voor het opgedoekte Moam.Beeld Martijn Beekman/ANP Kippa

Dat heeft het bestuur van de stichting woensdagmiddag in een verklaring aan relaties laten weten.

Moam raakte in maart in opspraak na berichten over directeur Martijn N. in Het Parool en NRC. Na onderzoek van beide kranten beschuldigden 28 mannen de 33-jarige N. van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Elf van hen waren tijdens het contact met N. minderjarig.

Een rapport van forensisch onderzoeksbureau Integis is aanleiding voor het Moambestuur om de samenwerking met N. definitief te verbreken, meldde het gisteren in een verklaring.

Deze zomer trok het bestuur al de conclusie dat er voor de stichting geen toekomst meer is, en gisteren hebben ze die officieel naar buiten gebracht. Alle instellingen en sponsors met wie Moam afspraken had over tentoonstellingen en manifestaties, hadden zich na de berichten over N. teruggetrokken.

Door het wegvallen van de inkomsten zag het bestuur zich genoodzaakt het kantoor van Moam op de Weteringschans te sluiten en afscheid te nemen van de medewerkers. Voor de afwikkeling van lopende zaken is nog een zzp’er aan het werk. Het bestuur staakt de activiteiten van de stichting en liquideert die, staat in de verklaring.

Aangiftes

Drie (oud-)medewerkers vertelden Integis dat zij bij een inmiddels voormalig bestuurslid hadden geklaagd over het gedrag van N. Het bestuurslid ontkent dat. Over grensoverschrijdend gedrag van N. in zijn rol als directeur zegt het bestuur nooit te zijn geïnformeerd door medewerkers. “Als wij bekend waren geweest met hetgeen in het rapport staat beschreven, hadden wij zeker maatregelen getroffen.”

Het bestuur betreurt dat ‘diegenen die het betrof niet met hun ervaringen de weg naar het bestuur hebben kunnen vinden’. Oud-medewerkers die de behoefte voelen om hun ervaringen bij de stichting te delen, kunnen zich bij het bestuur melden voor een gesprek.

Een onbekend aantal mannen heeft bij de Amsterdamse politie aangifte gedaan tegen N. De officier die de zaak behandelt, zegt dat de modeman nog als verdachte geldt en dat het onderzoek tegen hem nog zo’n twee maanden duurt.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Moam is in 2014 opgericht door N. Het platform trok de aandacht met modeshows met jonge ontwerpers en later ook tentoonstellingen met beeldend kunstenaars, fotografen en schrijvers. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schaarde N. in 2018 onder de dertig succesvolste jonge ondernemers van Europa.

Diverse culturele fondsen verleenden N. en Moam subsidie. Tal van grote bedrijven en goede doelen, zoals Hema, Rabobank, KLM, Zalando, Rode Kruis en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, werkten met de stichting samen of sponsorden die. Het Rijksmuseum, Artis en het Concert­gebouw fungeerden als podium en tientallen bekende cultuurmakers deden aan projecten mee.

Martijn N. is via zijn advocaat gevraagd om een reactie. Hij heeft niet gereageerd.

Altijd op jacht: modeman Martijn N. beschuldigd van seksueel geweld

Martijn N. maakte naam in de modewereld door jong talent te koppelen aan bekende ontwerpers en merken. 28 mannen beschuldigen hem van verkrachting, geweld, aanranding en drogering. Lees hier ons onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden