CU: Rijk moet ingrijpen voor leefbaarheid Amsterdam

De landelijke overheid moet ingrijpen om het centrum van Amsterdam weer leefbaar en veilig te maken. Daarvoor pleit regeringspartij ChristenUnie.

Stieneke van der GraafBeeld ANP

Volgens de partij moet het kabinet de massale toestroom van toeristen tot stoppen brengen door als aandeelhouder in Schiphol goedkope vluchten uit vooral Engeland aan banden te leggen.

"Als deze groep toeristen er niet meer is, zal de leefbaarheid direct verbeteren," aldus ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf, die daarmee de aanbeveling van de Ombudsman Metropool Amsterdam omarmt. Hij typeerde de binnenstad afgelopen zomer als wetteloze jungle.

Van der Graaf ging met een wijkagent kijken op de Wallen. "Ik zag hoe de constante toeristenstroom daar voor overlast zorgt. Vrouwen achter de ramen én bewoners lijden daar onder. Dat moet anders.''

Serieus nemen
Ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moeten dat signaal serieus nemen en ingrijpen, vindt Van der Graaf die vandaag samen met partijleider Gert-Jan Segers bij het duo een reeks van 18 Kamervragen indient.

Volgens haar moet de politie direct een bekeuring uitschrijven als een vrouw achter een raam geïntimideerd wordt of uitgescholden. De Ombudsman stelde in zijn rapport dat hij in zijn onderzoek nooit zag dat er in die gevallen werd gehandhaafd. Het liefst ziet de ChristenUnie overigens een Wallengebied zónder prostitutie, omdat dit 'een betekenisvolle stap' zou zijn om het imago van de stad op te poetsen.

Verantwoordelijkheid
Het ChristenUnie-Kamerlid zegt blij te zijn dat er meer politieagenten en handhavers beschikbaar komen in de stad, maar vindt dat het aan de samenwerking nog schort. Ook zouden lokale en landelijke inspectiediensten beter moeten gaan samenwerken om ondermijning aan te pakken.

"Nu komen inspecteurs panden binnen die bijvoorbeeld alleen naar de brandveiligheid kijken. Als zij zien dat er ongeoorloofd alcohol wordt verkocht of als ze twijfelen aan de werkvergunning van personeel, kunnen ze niks doen omdat het hun verantwoordelijkheid niet is."

Met de antwoorden van het kabinet zal partijleider Segers over een aantal weken aan de slag gaan. Van der Graaf gaat na dinsdag met zwangerschapsverlof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden