Amsterdam Bewaar

Cruijff krijgt gigantische muurschildering in Oost

De muurschildering moet het gedachtegoed van de voetballegende eren
De muurschildering moet het gedachtegoed van de voetballegende eren © ANP

Op de hoek van de Anfieldroad en Wembleylaan in de Watergraafsmeer verrijst de komende weken een reusachtige muurschildering van Johan Cruijff.

Het kunstwerk - dat ruim honderd vierkante meter zal beslaan - moet het gedachtegoed van de vorig jaar overleden voetballegende eren en in leven houden.

Op de zijmuur van het appartementencomplex in Park de Meer wordt dinsdag 25 april (de dag dat Cruijff 70 jaar zou zijn geworden) de eerste verfstreek aangebracht. De Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino is verantwoordlijk voor de dertien meter hoge en bijna negen meter brede beeltenis van Cruijff. 

Messi
Consentino is geen onbekende als het aankomt op het vereeuwigen van voetbalhelden op beton: zijn (vaak voetbalgerelateerde) schilderingen sieren muren in Brazilië, Uruguay, Portugal, Spanje en Duitsland. Eerder legde hij Barcelona-ster Lionel Messi vast op de muur van diens oude school.

Over het ontwerp, dat is goedgekeurd door de Cruyff Foundation, kan een woordvoerder van verffabrikant Akzo Nobel nog weinig zeggen. Het bedrijf werkt al vijf jaar samen met de foundation. Mede deze schildering moet de jubilerende samenwerking bezegelen. "Er zullen heel wat potten verf tegenaan gaan," zegt de woordvoerder. "Cruijff zal worden afgebeeld in een voor hem typerende pose."

Zes dagen
De locatie, aan de rand van de wijk waar het voormalige stadion De Meer van Ajax ooit huisde en tegenover Betondorp waar Cruijff ter wereld kwam, is met zorg geselecteerd. Naar verwachting heeft Consentino zes dagen nodig om de schildering te voltooien. Hij krijgt hulp van jongeren uit Betondorp en Park de Meer. Op dinsdag 9 mei wordt het werk onthuld.

Eveneens rond 25 april hoopt de Cruyff Foundation duidelijkheid te hebben over de naamsverandering van de Arena naar de Johan Cruijff Arena. De gesprekken tussen Ajax, de Arena en de gemeente over de naamswijziging zouden in een stroomversnelling zijn geraakt. De gemeente heeft al laten weten voorstander te zijn.