Crowdfunding voor Amsterdamse buurtkroegen: ‘Ze zijn al zo lang dicht’

Cultureel erfgoed. Zo noemt Tim Blank (36) kroegen als Ruk & Pluk, de Engelbewaarder en Maloe Melo. Samen met vier vrienden startte hij een crowdfundingsactie om de Amsterdamse buurtkroeg de coronacrisis door te helpen.

Marlie van Zoggel
Café Ruk & Pluk in Oost is een van de tien buurtkroegen die met deze crowdfunding wordt gesteund.  Beeld Rink Hof
Café Ruk & Pluk in Oost is een van de tien buurtkroegen die met deze crowdfunding wordt gesteund.Beeld Rink Hof

Deze actie gaat de problemen van uitbaters niet direct oplossen, weet Blank. De beoogde duizend euro die hij voor tien buurtkroegen wil ophalen is vooral bedoeld als steuntje in de rug. “Kroegeigenaren hebben het ongelooflijk zwaar. Ze zijn al zo lang dicht. Het idee om iets voor hen te doen speelde al langer binnen mijn vriendengroep, maar toen op de laatste persconferentie wéér werd gezegd dat de horeca voorlopig dichtblijft, besloten we dat het tijd werd om actie te ondernemen.”

De vijf vrienden maakten een lijst met tien Amsterdamse buurtkroegen en openden een GoFundMe-pagina. Op de lijst kwamen kroegen die ‘al jaren bestaan’ en volgens de vriendengroep een belangrijke sociale functie vervullen in de buurt. “Het zijn veelal bruine kroegen waar mensen nog samenkomen om te kaarten, of voor een potje backgammon,” aldus Blank.

‘Hoe meer, hoe beter’

Dat er afgelopen weken meer van dit soort acties zijn opgestart voor Amsterdamse café’s vindt hij ‘alleen maar mooi’. “Hoe meer, hoe beter toch? Kroegen vervullen een belangrijke plek in deze samenleving, maar uitbaters vallen nu steeds tussen wal en schip. En je kunt misschien veel online oplossen, maar digitaal borrelen zal nooit leuk worden.”

De crowdfundingsactie ging woensdag van start. Na een kleine twee dagen is er 730 euro opgehaald. “Een mooi begin,” vindt Blank. Mocht de crowdfunding een vlucht nemen, zal de lijst met kroegen worden aangevuld met andere buurtkroegen, belooft hij.

De actie is volgens de Amsterdammer niet alleen een mooi gebaar naar kroegeigenaren, maar ook een politiek signaal: deze kleine groep lokale ondernemers mag niet vergeten worden. “Natuurlijk kun je niet alles redden, maar als de situatie zo uitzichtloos blijft, kun je ze wel wat extra’s geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden