PlusAchtergrond

Crisis of niet: outletwalhalla Halfweg gaat gewoon open

Outletcentrum The Style Outlets in Halfweg. Beeld Neinver
Outletcentrum The Style Outlets in Halfweg.Beeld Neinver

Terwijl de winkelstraat leegloopt en vooral modewinkels het moeilijk hebben, opent eind november een winkelcentrum met 115 modewinkels tussen Amsterdam en Haarlem.

Winkelcentrum The Style Outlets begint op 26 november met zaken van merken als Guess, Nike, O'Neill, Puma en Björn Borg. “Alles gaat volgens plan,” zegt directeur Marcel Herben. “Natuurlijk hebben we tussendoor last van de covidmaatregelen gehad, maar we zijn hartstikke blij dat we nog net voor de feestdagen open kunnen.”

Voor driekwart van de 115 winkelruimtes in het uitverkoopcentrum in de voormalige suikerfabriek van Halfweg is inmiddels een huurder gevonden.

Het outletcentrum wil vooral mensen uit de regio trekken, mensen die ruwweg op een half uur autorijden van Halfweg wonen. “Het gaat om 2,5 miljoen potentiële bezoekers. We zijn het eerste outletcentrum in de Randstad en de best bereikbare in het land. We zitten twee tussenstops van Amsterdam Centraal en op 10 minuten van Schiphol.”

Overstappers

Aanvankelijk werd ook gemikt op overstappers van de luchthaven, Aziaten voorop. Maar daarvan is volgens Herben geen sprake meer. “We richten ons op de omgeving of toeristen aan de kust, niet zozeer op die internationale bezoekers.”

Over de komst van het complex in Halfweg is meer dan een decennium gesteggeld. Omliggende gemeentes, waaronder Amsterdam en Haarlem, de provincie Noord-Holland en ondernemersorganisaties hebben tevergeefs tegen de toenmalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gestreden. Halfweg behoort sinds vorig jaar tot de gemeente Haarlemmermeer, die ook fel tegen was.

“Dit treft alle modewinkeliers in een grote straal rondom Halfweg,” aldus een woordvoerder van modebranchevereniging Inretail. “Niet alleen in Haarlem en Amsterdam, ook in de dorpen in de regio.” Nederland telt volgens Inretail 20 tot 25 procent te veel vierkante meter winkelvloer. “In plaats van nieuwbouw, zouden er juist vierkante meters moeten verdwijnen.” Het outletcentrum in Halfweg kan volgens het bestemmingsplan nog ongestraft een derde uitbreiden.

Ander type consument

Volgens Herben is van concurrentie geen sprake. “Je ziet een ander type consument bij ons dan in de winkelstraat en online. Mensen zullen daar nieuwe aankopen blijven doen, dat staat los van outlets. Dit is een aanvulling op de reguliere modewinkels. Ik zie niet dat het concurrentie oplevert. Modemerken melden zich juist graag bij ons, dat zegt wel wat over de behoefte aan dit centrum. Een groot aantal nationale en internationale spelers zit nu met voorraadoverschotten. Die kunnen ze niet aan de bestaande outletcentra kwijt.”

The Style Outlets is eigendom van het Spaanse Neinver, dat achttien outletcentra in Europa uitbaat. “Wij zien dat nagenoeg al onze centra inmiddels weer op het niveau draaien van vorig jaar. De outletbusiness doet het heel goed. Ook in deze regio.”

Het complex denkt op volle toeren jaarlijks twee miljoen bezoekers te trekken, Of die ook echt komen, durft Herben niet te zeggen. “We zien in onze andere outletcentra wel dat de consument gerichter op stap gaat. Het aantal bezoekers ligt wat lager, maar de gemiddelde besteding ligt hoger.”

The Style Outlets zal uiteindelijk werk bieden aan 600 mensen. “We hebben vorige week nog een vacaturedag gedaan voor mensen die voorheen op schiphol werkten, bij ons aan de slag kunnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden