Coronaproof spelletjes spelen: boter-kaas-en-eieren op het raam

Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, hebben entertainmentbedrijf ID&T en stichting 10,000 Hours een creatieve oplossing bedacht: spelletjes spelen op het raam. De een van binnen, de ander van buiten.

Juliët Boogaard
Om de strijd met eenzaamheid aan te gaan roept stichting 10,000 Hours jongeren op raamspelletjes te spelen met ouderen. Beeld 10,000 Hours
Om de strijd met eenzaamheid aan te gaan roept stichting 10,000 Hours jongeren op raamspelletjes te spelen met ouderen.Beeld 10,000 Hours

“Voor jongeren komt het leven langzaam maar zeker weer op gang, terwijl ouderen en kwetsbare mensen geïsoleerd in huis blijven,” zegt Vera Donkers (24), communicatiemanager van 10,000 Hours. “Eenzaamheid is altijd al een groot probleem, maar dat is door corona nog zichtbaarder geworden. We hebben dit project opgezet om de strijd daarmee aan te gaan.”

Het doel van het project is onder meer het verbinden van jongeren en ouderen. Met de hashtag #boterkaaseneieren willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk jongeren oproepen zich aan te melden als vrijwilliger.

Maatschappelijke Diensttijd

Dankzij de samenwerking met verschillende grote festivals, waaronder Vunzige Deuntjes, Open Air en Mysteryland, zijn al veel jongeren bereikt door de actie. “Maar er zijn nog genoeg plekken over,” benadrukt Donkers. Aanmelden kan via de website.

Bovendien telt deelname aan de actie als Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een project vanuit de regering waarbij jongeren zich vrijwillig inzetten voor de maatschappij. MDT is niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd door de overheid.

‘Contactloos’ contact leggen

Vrijwilligers krijgen van tevoren een workshop van twee uur, waar ze onder meer gestimuleerd worden zelf een spel te bedenken. “Spellen als boter-kaas-en-eieren en Pictionary kunnen gespeeld worden, maar we dagen deelnemers ook uit om eigen raamspellen te bedenken. Het belangrijkste is dat er eigenlijk ‘contactloos’ contact gelegd wordt.”

Iedere deelnemer krijgt een speciale toolkit mee met daarin onder meer een spelboekje en stiften. De bedoeling is dat vrijwilligers op hun beurt andere jongeren motiveren hetzelfde te doen, door de hashtag te verspreiden en drie vrienden uit te dagen. Vrijwilligers ontvangen achteraf een certificaat van deelname.

Normaal gesproken organiseert 10,000 Hours ‘maatschappelijke evenementen’, zoals feesten of workshops voor mensen met een beperking en uitjes voor of bezoekjes aan ouderen. Nu dat er even niet in zit, proberen ze deze groepen op andere manieren te bereiken. Deze actie richt zich specifiek op ouderen en kwetsbare mensen, die vanwege het coronavirus veel thuiszitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden