Coronadrukte neemt af: Amsterdam UMC sluit een covidafdeling

De coronadrukte in de ziekenhuizen neemt af nu het vaccineren op gang is. Woensdag sloot Amsterdam UMC een van de drie covidafdelingen. Dit betekent meer ruimte voor de reguliere zorg, waar grote wachtlijsten zijn ontstaan.

Het Parool
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

In Amsterdam UMC (locaties VUmc en AMC bij elkaar) liggen op dit moment nog 51 patiënten met Covid-19, van wie 25 op de intensive care. In de piek van de derde golf, omstreeks half april, waren dit nog 93 patiënten, van wie 38 op de ic.

Door het dalende aantal coronapatiënten sloot Amsterdam UMC woensdag een covidafdeling op locatie AMC. “Dat was een moment van grote opluchting. We realiseerden ons: corona is op z’n retour,” laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Ook in Ziekenhuis Amstelland zien ze een duidelijke daling in het aantal patiënten met covid en gaan ze die zorg afschalen. Een woordvoerder laat weten dat ze deze week nog de afdeling waar alleen coronapatiënten verpleegd worden gaan opheffen.

De grootste groep coronapatiënten bestaat nu uit vijftigers. In Amsterdam UMC zien ze nu geen zeventigers en zestigers meer op de covidafdelingen. “Zij hebben inmiddels hun vaccin gehad. Maar ook het weer zal een rol spelen bij de daling. Vorig jaar nam het aantal coronagevallen ook af richting de zomer,” aldus de woordvoerder.

Onconventionele oplossingen

Minder coronazorg betekent meer ruimte voor de reguliere zorg. Amsterdam UMC zegt de zorg die eerder werd uitgesteld nu te gaan opschalen: “Denk aan een knieoperatie of een niertransplantatie. Dat zijn typische ingrepen die uitgesteld konden worden, hoe vervelend ook. Die willen we nu snel alsnog door laten gaan.”

In Ziekenhuis Amstelland verwachten ze dat over enkele weken de ondersteuning van OK-personeel op de IC minder nodig zal zijn. “Dan ontstaat er weer meer ruimte voor reguliere zorg,” aldus de woordvoerder.

Om de wachtlijsten weg te werken is Amsterdam UMC nu aan het kijken naar ‘onconventionele oplossingen’, zoals langere werkdagen doordeweeks, of de OK ook op zaterdagen openen voor operaties. “We moeten nog wel onderzoeken of dat te doen is voor ons personeel. Zij willen de komende periode ook met vakantie. Maar we gaan ons uiterste best doen om de mensen die lang op zorg hebben gewacht te helpen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden