Corona of niet: Rituals opent een flagshipwinkel aan het Spui

 Producten van cosmeticaketen Rituals uitgestald in megastore House of Rituals aan het Spui. Beeld Koen van Weel/ANP
Producten van cosmeticaketen Rituals uitgestald in megastore House of Rituals aan het Spui.Beeld Koen van Weel/ANP

Met de opening van een nieuwe pronkwinkel aan het Spui zet het Amsterdamse cosmetica- en lifestylemerk Rituals midden in coronatijd een nieuwe groeispurt richting Oost-Europa en Azië.

Herman Stil

Vanwege de coronamaatregelen van het kabinet gaat House of Rituals waar het merk 10 miljoen euro in investeerde, woensdag maar deels open. Het bijbehorende restaurant Rouhi moet voorlopig dicht blijven. En de bovenste twee verdiepingen, waar een wellnesscentrum en een ‘mindspa’ zijn gepland, openen voorjaar 2021.

Toch wilde Rituals de opening doorzetten, zegt topman Raymond Cloosterman. “Met de lockdown dit voorjaar hebben we twee weken in shock gezeten. We hebben uiteindelijk 800 winkels tijdelijk moeten sluiten, 8000 medewerkers zaten thuis. Maar de rekeningen bleven binnenkomen. Het was een ingewikkelde periode.”

“Gelukkig kwam na de heropening de klant en omzet in de meeste landen sterk terug. Na de heropening van de winkels zijn we ons snel gaan concentreren op de toekomst. Als je te lang bij de pakken neerzit, word je een risico voor jezelf. We hebben gekeken welke investeringen we alsnog konden doen. We zouden dit jaar honderd nieuwe winkels openen, dat worden er nu veertig. Volgend jaar zijn dat er hopelijk gewoon weer 100 want wij geloven heilig in echte winkels, naast online verkoop.”

Raymond Cloosterman, ceo en oprichter van Rituals. Beeld Marc Driessen
Raymond Cloosterman, ceo en oprichter van Rituals.Beeld Marc Driessen

Flagshipwinkel

“We wilden House of Rituals ook doorzetten, omdat deze flagshipwinkel belangrijk is voor de kant die we met Rituals willen opgaan.” In de vestiging wil het bedrijf nieuwe producten en diensten uitproberen. “Er staan hier straks zeshonderd producten waarvan we bekijken hoe het publiek erop reageert. Sommige zullen exclusief blijven voor House of Rituals, andere zul je terugzien in onze vestigingen. En een deel zal het niet halen.”

Als de winkel een suces wordt, dan wil Cloosterman uiteindelijk in meerdere hoofdsteden een House of Rituals openen. Ondanks de tegenvaller van de coronacrisis wil Rituals zich de komend jaren concentreren op groei in gebieden waar het merk nog niet of nauwelijks actief is. Cloosterman: “We starten in Polen en Italië en onze activiteiten in Duitsland uitbreiden. Maar ik wil ook naar Azië. Daar halen we nu twintig jaar onze inspiratie vandaan, daar wil ik iets aan teruggeven.”

House of Rituals is gevestigd in het Afrikahuis, waar de afgelopen dertig jaar een vestiging van modeketen Esprit was gehuisvest. Om de hoek in de Kalverstraat opende Cloosterman in 2000 de allereerste zaak. “Dit is een nieuwe start. We waren lang bezig met het zoeken naar de perfecte plek. Dat heeft er wel toe geleid dat we misschien wel een jaar later opengaan dan we wilden.”

Omzet

Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 864 miljoen euro, dit jaar had het miljard overschreden moeten worden.” Dat zal nu niet gebeuren, maar ik ben er van overtuigd dat we uiteindelijk sterker uit deze crisis komen dan we er in zijn gegaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden