PlusAchtergrond

Controversiële directeur Haga Lyceum onder vuur: ‘Wij gaan niet weg, hij gaat!’

De controversiële directeur van het Cornelius Haga Lyceum trotseerde met succes de minister en de Onderwijsinspectie, maar nu ligt ook de kwaliteit van de lessen onder vuur – in eigen kring.

Bas Soetenhorst
Leerlingen die volgende week terugkeren, komen terecht in een bestuurlijke chaos.  Beeld Eva Plevier
Leerlingen die volgende week terugkeren, komen terecht in een bestuurlijke chaos.Beeld Eva Plevier

“Ik hou m’n hart vast voor volgend jaar. Dan moet de school de eerste eindexamenkandidaten afleveren,” zegt Kudret Camdere. Als boekhouder en bestuursadviseur speelde hij lange tijd een belangrijke rol op het Cornelius Haga Lyceum. De onderwijsinspectie schreef vorig jaar dat hij het onervaren schoolbestuur ‘vrijwel permanent’ ondersteunde.

Een ouder van een leerling die volgend jaar het mavo-examen mag afleggen, zegt hetzelfde als Camdere: “Ik hou m’n hart vast.”

De coronacrisis maakt het er op de school niet beter op. De derdeklassers hebben sinds half maart vrijwel geen Nederlands gehad, zegt deze ouder. “De klas wordt aan zijn lot overgelaten.” De economiedocent meldde vorige week dat hij de rest van het jaar geen lessen meer geeft. Een reden gaf hij niet.

Directeur Soner Atasoy heeft ook zorgen over deze klas, zegt hij. “We worstelen daarmee. Het zijn twaalf leerlingen waarmee we in 2017 ­begonnen, en niet de beste. Sommigen van de islamitische basisscholen waar ze vandaan kwamen, gaven hogere adviezen, terwijl ze ­mavo eigenlijk niet aankunnen.”

Een moeder met kinderen in lagere klassen is evenmin gerust. “Als ik help met huiswerk, moet ik de stof helemaal uitleggen. ‘Heeft de ­docent dit verteld?’ vraag ik dan. ‘Nee, dit is de eerste keer,’ is het antwoord.”

Dan de ervaringen van een docent die de eerste helft van het schooljaar als enige economie gaf en sinds januari ziek thuis zit: “Er waren geen schoolboeken. Ik heb eindeloos materiaal gekopieerd. Ik had een paar weken om 3 mavo klaar te stomen voor het eerste schoolexamen, dat meetelt voor het eindexamen. Ze hadden één uur economie per week. Het andere uur was wel ingeroosterd, maar er was geen docent. Tweederde scoorde een onvoldoende.”

Ambtsbericht

De Onderwijsinspectie kent de geluiden. De vraag is wat ermee gebeurt. De inspectie is op zijn hoede na het echec rond het beruchte ambtsbericht van de AIVD en de afgang van ­minister Slob, die door de rechter werd terug­gefloten toen hij directeur Atasoy tot aftreden wilde dwingen (zie kader). Critici zagen er een bevestiging in dat het Haga Lyceum stelsel­matig is tegengewerkt door de overheid. Dat maakt de inspectie nu extra voorzichtig. Ook de Tweede Kamer lijkt zijn bekomst te hebben van het Haga Lyceum. Het parlement sprak deze week met geen woord over de crisis op de school, net als de Amsterdamse gemeenteraad.

Door ruzie in het bestuur is de vraag wie verantwoordelijk is voor het welzijn van de leerlingen. Atasoy? Die is door bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach geschorst. Laamimach? Door Atasoy en de secretaris van het bestuur geschorst. De secretaris? Door Laamimach ont­slagen. Over en weer betichten ze elkaar van chantage. Laamimach kondigt aangifte van valsheid in geschrifte aan.

Zolang sluiting van de school dreigde, waren de gelederen gesloten. Nu ligt ­Atasoy in eigen kring onder vuur. “Eindelijk,” verzucht een personeelslid. “Iedereen steunde hem in de rechtszaak tegen de minister door te zwijgen. We dachten: hij redt het toch niet. Ik was teleur­gesteld dat hij won.”

Bij een deel van de ouders is Atasoy al langer omstreden, zegt ze. “Toen hij burgemeester Halsema een domme gans noemde, waren mensen echt boos. Ik ben fan van mevrouw Halsema. Zij weigert nikabdragers te beboeten.”

Toch bleef verzet uit. “Ouders waren bang. Alles wordt opgenomen en gefilmd. Als je niet uitkijkt, maken ze je belachelijk op sociale media.”

Waarom ze haar kinderen niet van school haalde? “Heb ik overwogen. Maar wij hebben de school gesticht, de ouders. Wij hebben docenten en leerlingen geworven. Ik gun hem die school niet. Wij gaan niet weg, híj gaat weg!”

Anderen zeggen dat hen dit voorjaar de schellen van de ogen vielen. “Ik voel schaamte, omdat we een leugen verdedigden,” vertelt een ouder. “Atasoy raakte een gevoelige snaar met zijn verhaal dat ze het op moslims hebben voorzien. Na 11 september 2001 heerst dat sentiment.”

Radicale prediker

De ouderraad is opgestapt uit protest tegen het eigengereide optreden van Atasoy. De nog niet opgestapte leden van de medezeggenschapsraad dreigen het bijltje erbij neer te gooien als hij beloftes over nieuw personeel niet nakomt.

De vertrokken godsdienstcoördinator Hüseyin Önal zegt aanwijzingen te hebben van nauwe contacten tussen Atasoy en de radicale prediker Abou Hafs. De twee zouden tevergeefs hebben geprobeerd Önal te laten meewerken aan ‘een extremistische onderwijsagenda’.

Op Facebook is Önal door Arnoud van Doorn beticht van grensoverschrijdend gedrag. De ex-PVV’er, raadslid van een islamitische partij in Den Haag, is vrijwilliger op de school. Velen zien hem als digitale spreekbuis van Atasoy. Zelf noemt hij dat onzin: “De school gaat mij aan het hart, daarom steun ik die op sociale media.”

Er gaan talloze verhalen over intimidatie door de directeur. “Iemand van de medezeggenschapsraad barstte bijna in huilen uit toen hij haar terechtwees,” vertelt een ouder. “Ik heb vernomen dat hij me een AIVD-agent noemde,” zegt de economiedocent die ziek thuis zit.

“Door de angst bij de buitenwacht groeit hij in zijn arrogantie,” zegt boekhouder Camdere. over Atasoy. “Totdat hij geen tegenspraak meer duldt. Zelfs niet van zijn eigen voorzitter.”

Voor dit artikel is gesproken met elf betrokkenen. De meesten willen anoniem blijven.

Minister teruggefloten

Het Cornelius Haga Lyceum kwam vorig jaar in opspraak toen de AIVD waarschuwde dat directeur Soner Atasoy zich omringde met ‘salafistische aan­jagers’ en banden had met een terreurbeweging uit de Kaukasus. Het kabinet en de gemeente Amsterdam riepen ouders op hun kinderen van school te halen. Onderwijsminister Arie Slob begon een procedure om Atasoy af te zetten, maar eind vorig jaar stelde de toezichthouder op de inlichtingendiensten dat een deel van de beschuldigingen onvoldoende was onderbouwd. In januari vernietigde de rechtbank Slobs besluit om Atasoy af te zetten.

Geen islamlessen

Het Haga Lyceum geeft al bijna twee jaar geen islamles. “Nul godsdienstlessen,” zegt Hüseyin Önal, ex- godsdienstcoördinator. “Waarom ben je dan een islamitische school?” Atasoy relativeert het belang. “We hebben de school niet puur voor islamles gesticht. Het gaat om omgangsvormen, de vrijdagpreek. Ik zei tegen mijn personeel: als jullie een imam kennen, laat hem solliciteren. Er is het hele jaar niks gebeurd.” Zijn broer Luan heeft gesolliciteerd. “Daar wist ik niks van. Ik zei: ik bemoei me er niet mee. Als het jullie wat lijkt, geef dan advies aan het algemeen bestuur.”

Ruzie om factuur

Het Haga Lyceum draait op voor advocatenkosten voor een privékwestie van directeur Soner Atasoy. Dat zegt boekhouder en bestuursadviseur Kudret Camdere. Het gaat om bijna 13.000 euro. Volgens Camdere betreft het een aangifte die de Onderwijsinspectie deed tegen Atasoy, die inspecteurs zou hebben vergeleken met de Gestapo. Camdere zegt begin deze maand kritische vragen te hebben gesteld over de betaling door de school. Atasoy zegt dat het een voorschot was voor een rechtszaak tegen de staat. Vorige week besloot Atasoy zijn jarenlange samenwerking met Camdere te beëindigen.

Directeur Atasoy: ‘Ja, af en toe word ik boos’

“Ik heb niemand ontslagen. Ik heb niks gedaan. Er is niemand weggestuurd. Het is gewoon niet waar.” Directeur Soner Atasoy heeft het idee dat tegenstanders op zijn school verhalen uit hun verband halen om hem weg te krijgen. “Ik voel me niet meer vrij om contracten niet te verlengen van mensen die ik ongeschikt vind. Ik heb 15 jaar gestreden voor deze school. Een beetje respect, man. Wat mij overkomt, dat is de democratische Isis, mijn kop moet eraf.”

Waar komen de beschuldigingen van autoritair gedrag vandaan?
“Dat weet ik niet. Niemand confronteert mij daarmee. Ja, af en toe word ik boos. Ik heb het personeel gretig aangesproken toen ze de meivakantie wilde opnemen. Ik zei: er is corona, mensen gaan dood en jullie beginnen over vakantiedagen?”

Waarom is de ouderraad opgestapt?
“Twee van de vier leden zijn weg. Die wilden op bedevaart naar Mekka met examenleerlingen. Vanwege corona heb ik een gesprek daarover kort tevoren afgeblazen. Toen ging de raad uit z’n dak. Andere beschuldigingen komen van medewerkers en externen als Kudret Camdere, van wie het contract niet wordt verlengd. Dan worden ze boos.”

U zou banden hebben met Abou Hafs.
“Onzin. Ik heb hem vier keer gesproken, nu misschien vijf keer.”

Kunt u zich voorstellen dat mensen zich storen aan Arnoud van Doorn?
“Ik stoor me ook aan Arnoud. Maar in de mediaoorlog komt hij goed van pas. En als raadslid heeft hij in Den Haag 6000 stemmen gehaald. Als ik hem wegstuur, stuur ik al die mensen weg.”

De economielessen stellen dit jaar weinig voor.
“We hebben een heel moeilijke periode achter de rug. De minister betaalde vanaf september onze extra bekostiging niet uit. Daarom konden we geen extra personeel aannemen en boeken kopen. Het opstellen van de roosters was een probleem. Ik heb het met die docent uitgepraat. We zouden het gaan oplossen. Ik heb ook dat gesprek op band staan. Later klaagde hij over intimidatie en meldde zich ziek. Ik word genaaid in het kwadraat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden