Amsterdam Bewaar

Connexxion rijdt door tijdens jaarwisseling, GVB nog niet

Connexxion is 'concessiehouder' in Amstelland- Meerlanden en verzorgt het busvervoer in Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn en delen van Amsterdam, Haarlem, Mijdrecht en Wilnis.
Connexxion is 'concessiehouder' in Amstelland- Meerlanden en verzorgt het busvervoer in Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn en delen van Amsterdam, Haarlem, Mijdrecht en Wilnis. © ANP

De bussen van Connexxion rijden tijdens de komende jaarwisseling tot en met elf uur 's avonds door in de regio Amsterdam. Wat de trams, metro's en bussen van het GVB doen moet nog blijken.

Openbaar vervoer in Amsterdam en omstreken houdt er op oudejaarsavond al een aantal jaar om acht uur mee op, om pas na de jaarwisseling verder te rijden. De roep om het openbaar vervoer langer door te laten gaan is ondertussen gegroeid. "Anno 2015 zit niet iedereen met een oliebol op de bank de conference te kijken," zei raadslid Jan-Bert Vroege van D66 erover in 2015.

Dat er op oudjaarsavond tot 23 uur doorgereden wordt, was een van de eisen in een nieuwe aanbesteding van de Vervoerregio, een samenwerking tussen Amsterdam en veertien omliggende gemeenten. Connexxion, dat de aanbesteding in december won en opnieuw tien jaar het busvervoer zal verzorgen, rijdt daarom vanaf deze oud- en nieuw langer door in Amstelveen, Haarlemmermeer, Uithoorn en enkele delen van Amsterdam.

Het GVB, verantwoordelijk voor het meeste openbaar vervoer in de binnenstad, laat desgevraagd weten nog niet direct dat voorbeeld te willen volgen. Het bedrijf gaf altijd aan personeel ook de gelegenheid te willen geven Nieuwjaar te vieren maar is 'zeker niet blind voor de groeiende behoefte aan openbaar vervoer tijdens oud- en nieuw'. In antwoord op door D66 gestelde raadsvragen over het ov op oudejaarsavond schreef de vervoersregio nog dat andere bedrijven snel bij Connexxion aan zouden sluiten. Een woordvoerder van het GVB noemt die conclusie voorbarig.

RET uit Rotterdam liet haar metro's tijdens de afgelopen jaarwisseling wel doorrijden. De evaluatie van die proef zegt het GVB te zullen evalueren. "Op basis daarvan komen we dan in het voorjaar met een besluit."