PlusAchtergrond

Congresbranche is coronaslot zat: ‘Wie houdt de overheid voor de gek?’

Deze week werd er nog op het Malieveld gedemonstreerd en was er overleg met ambtenaren. Maar vrijdag is duidelijk geworden dat de gehoopte versoepelingen voor congressen en zakelijke bijeenkomsten er nog niet in zit. ‘De regering heeft geen enkele compassie met onze bedrijfstak.’

Herman Stil
Beurs- en congrescentrum RAI wil graag weer open en denkt dat veilig en verantwoord te kunnen. Beeld Dingena Mol
Beurs- en congrescentrum RAI wil graag weer open en denkt dat veilig en verantwoord te kunnen.Beeld Dingena Mol

“We hebben deze week gedemonstreerd op het Malieveld, gepraat met ambtenaren, politici en het RIVM,” zegt Henk Kroneberg. Hij is voorzitter van de Dutch Venue Association, die 55 vergaderlocaties vertegenwoordigt, waaronder de Beurs van Berlage en de Johan Cruijff Arena. “Maar zonder resultaat.”

Volgens het kabinet komt er op zijn vroegst pas 20 september een versoepeling van de beperkingen die congressen, beurzen en grote vergaderingen treffen. Maar zeker is dat niet. Zelfs als wordt versoepeld, moeten bezoekers aantonen dat ze dubbel gevaccineerd of negatief getest zijn.

“Opdrachtgevers gaan nu weer twijfelen. Komende maandag krijgen we allemaal een tsunami aan annuleringen. Dat is rampzalig. We zijn de afgelopen weken druk bezig geweest personeel te werven, dat is al heel moeilijk. Nu we dat hebben gedaan, zitten die mensen weer zonder werk. Het is maar de vraag of we ze ooit nog terug krijgen.”

In oktober wordt bovendien de overheidssteun stoptgezet. “Het kan niet zo zijn dat áls we in september open mogen, de bijdrages dan meteen kunnen stoppen,” zegt Kroneberg. “Daar hebben we nog zeker drie tot vijf maanden behoefte aan. Het duurt drie maanden tot drie jaar een evenement binnen te halen, zeker op internationale locaties als de Beurs van Berlage of de RAI. Die dreigen hier nog jaren last van te hebben.”

Alarmbellen

RAI Amsterdam hekelt de onduidelijkheid die het kabinet telkens creëert. “Alle alarmbellen zijn de afgelopen weken bij ons afgegaan,” zegt een woordvoerder. “Ook omdat de overheid geen duidelijk onderscheid maakt tussen evenementen met of zonder overnachting.” Volgens haar is het mogelijk meerdaagse congressen door te laten gaan als deelnemers niet ter plaatse, maar in een hotel slapen.

Exposanten, sponsoren, deelnemers en organisatoren haken af doordat de informatie op overheidssites daar onduidelijk over is. “Die denken dat er een algeheel verbod is, terwijl zakelijke evenementen soms wel doorgang kunnen vinden. Wíj kunnen die duidelijkheid niet geven, dat moet de overheid doen.”

Vooralsnog gaat de RAI ervan uit dat evenementen door kunnen gaan, te beginnen met de KunstRAI volgende maand. “Maar we hebben in de herfst nog vijftien evenementen op het programma staan, waarover onduidelijkheid is. Terwijl zakelijke evenementen bijdragen aan de economie van stad en land, en ook aan de overdracht van kennis en kunde.”

“De nood begint weer hoog te worden,” zegt topman Erik-Jan Ginjaar van congreshotelgroep Postillion. “Nu gaat het zakelijke najaar eraan. Als ik dan hoor dat de Formule 1 wel kan doorgaan, trekt het bloed uit mijn gezicht weg. Ik zag de tribunes bij de wedstrijd van Feyenoord donderdagavond; dat heeft niets met reguleren en anderhalve meter te maken. Wie wordt hier door de overheid voor de gek gehouden?”

Blauw oog

Postillion, dat zijn grootste congreshotel en zalencentrum in Amsterdam heeft, ontsloeg vorig jaar al een derde van de medewerkers. “We hebben gelukkig goeie contacten met onze banken en eigenaren. Maar dit is een serieus blauw oog.”

Directeur Timo Kruft van Teka Groep, dat onder meer congrescentrum Amsterdome in Amsterdam Westpoort uitbaat, had eigenlijk niet anders verwacht. “Dit besluit is wel in lijn met de afgelopen anderhalf jaar. Onze regering heeft geen enkele compassie met onze bedrijfstak.”

“Wij kunnen prima veilig evenementen organiseren. Maar de overheid wil zelf bepalen en zelf regelen. Blijkbaar moeten wij het voorbeeld zijn om mensen in gareel te houden. Mijn advies aan de overheid zou zijn: haal de trekker dan helemaal over. Of zoek eens een andere branche die het voorbeeld mag worden.”

De vergader- evenementen- en congreswereld snakt naar duidelijkheid. “Rutte kan wel datums blijven noemen wanneer er nieuwe besluiten vallen,” zegt Riemer Rijpkema van brancheorganisatie CLC-Vecta, “maar als hij niet aangeeft op basis van welke criteria die worden genomen, hebben wij daar niets aan. Eind juli heeft het kabinet versoepeld op basis van de resultaten van Fieldlab; dat werd vervolgens weer teruggedraaid zonder dat duidelijk is op welke basis dat gebeurde.”

“Het gevoel bij iedereen, van locatie tot organisator en deelnemer is nu: het zal wel niet doorgaan. Dat is dodelijk. Deze branche krijgt zulke zware klappen. Dat herstel je niet in twee jaar.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden