Conflict tussen Cornelius Haga en gemeente dreigt te escaleren

Het conflict tussen de gemeente Amsterdam en het Cornelius Haga Lyceum over de veiligheidssituatie in het gebouw dreigt te escaleren nu het schoolbestuur medewerking aan inspectie blijft weigeren.

Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs. Beeld Dingena Mol
Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs.Beeld Dingena Mol

Onderwijswethouder Marjolein Moorman schrijft vrijdag in een brief aan de gemeenteraad dat de gemeente ‘in overleg met politie, Openbaar Ministerie en de nood- en hulpdiensten’ zal optreden. Onduidelijk is of dit betekent dat de brandweer en bouwinspecteurs zich vergezeld van de politie gaan melden bij de school. Die optie wordt in elk geval niet uitgesloten in de brief van Moorman.

Woensdag had schooldirecteur Soner Atasoy de gemeente al telefonisch laten weten dat inspecteurs niet welkom zijn. Vervolgens kondigde hij per mail aan de gemeente voor de rechter te zullen dagen vanwege de kwestie.

Gisteren brachten bouwinspecteurs met de brandweer toch een bezoek aan de school, maar de schooldirectie wees hen de deur.

Gemeente wist niet van herindeling

Aanleiding voor de pogingen tot controle zijn berichten over een herindeling van het pand in de zomervakantie. De gemeente wist daar niet van en wil de situatie in ogenschouw nemen. “Het is belangrijk dat het gebouw veilig is en dat de nood- en hulpdiensten bij bijvoorbeeld brand de weg weten te vinden,” zei een woordvoerder van Moorman woensdag. De gemeente wil ook de ‘constructieve veiligheid’ en luchtkwaliteit toetsen.

De geweigerde inspecties vormen een zoveelste hoofdstukje in het kat-en-muisspel tussen overheid en school. Ze ruziën al maanden over uitbreiding. Het bestaande, tijdelijke pand aan de Naritaweg is volgens de vergunning geschikt voor onderwijs aan ruim tweehonderd leerlingen. Dit nieuwe schooljaar telt het Haga naar schatting 350 leerlingen.

Nieuw-West

Directeur Atasoy heeft het aanbod van de gemeente verworpen voor gebruik van het leegstaande gebouw van Het Reinaert in Bos en Lommer, dat plaats biedt aan vijfhonderd leerlingen. Het Reinaert zelf is verhuisd naar het Comenius Lyceum. Dat zit in een opgeknapt gebouw in Nieuw-West, dat voor 16 miljoen euro is verbouwd. Hierop heeft Atasoy zijn oog laten vallen, maar de gemeente werkt niet mee.

Om het ruimtegebrek op te lossen heeft hij de zomervakantie benut voor een herindeling van het huidige gebouw. Daar zijn vijf extra lokalen gecreëerd, meldde NRC afgelopen maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden