Conflict met bouwers afvalscheidingsmachine AEB opgelost

AEB kan het betalingsconflict over zijn afvalscheidingsmachine achter zich laten. Het financieel wankele afvalbedrijf betaalt 2,3 miljoen euro aan de bouwers van de installatie en kan daarmee een streep zetten onder het hoog opgelopen conflict.

De afvalscheidingsinstallatie van het AEB. Beeld Charlotte Odijk
De afvalscheidingsinstallatie van het AEB.Beeld Charlotte Odijk

In het voorjaar bleek dat AEB weigerde om de laatste termijn van 5,6 miljoen euro te betalen aan de bouwers van de installatie, bouwbedrijf BAM en recyclingspecialist Banzo. Reden was dat de in totaal 29,4 miljoen kostende afvalscheidingsinstallatie die een groot deel van het huisvuil van de Amsterdammers zou moeten recyclen, ver onder de maat presteerde.

Maar de bouwers lieten het er niet bij zitten en legden voor 5,6 miljoen beslag op de gemeente Amsterdam, de eigenaar van AEB. Toen AEB daarop naar de rechter stapte, gaf die de bouwers gelijk. Toen bleek ook dat de Raad voor Arbitrage voor de Bouw al in het voordeel van BAM en Banzo hadden beslist.

BAM en Banzo nemen nu alsnog genoegen met 2,3 miljoen. Met AEB hebben ze ‘in goed overleg hun geschil bijgelegd’, aldus een verklaring. Waarom AEB nu een beduidend lager bedrag kwijt is, willen beide partijen niet toelichten. Voordeel is wel dat ze alle lopende procedures kunnen staken. AEB kon bijvoorbeeld nog in hoger beroep in de arbitragezaak.

Onder verwachting

Consequentie is ook dat BAM en Banzo een streep zetten onder het onderhoud van de installatie. Daar waren de bouwers ook mee gestopt toen AEB weigerde te betalen.

De in 2017 gereedgekomen afvalscheidingsinstallatie zou dit jaar 65 tot 75 procent van het Amsterdamse huisvuil sorteren in gescheiden stromen als plastic, papier, metaal en drankkartons. Maar al jaren presteert de machine onder verwachting.

Rioolslib

Volgens een AEB-woordvoerder is dat nog altijd het geval, maar gaat het wel gestaag beter. AEB verwacht dat de afvalscheidingsinstallatie in de loop van volgend jaar op volle kracht draait.

AEB heeft nog wel andere rekeningen openstaan. Zo eiste INB, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de plannen voor de biomassacentrale van AEB, onlangs 6,4 miljoen bij de rechter. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil zo’n 10 miljoen van AEB voor de verwerking van het rioolslib dat AEB niet heeft verbrand. Toen de afvalovens vorig jaar werden stilgelegd moest het waterschap op stel en sprong een andere oplossing zoeken met alle kosten van dien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden