Conflict binnen Denk: raadslid noemt fractievoorzitter ‘intimiderend’

Denk-raadslid Ayşegül Kiliç heeft in een brief aan haar achterban flink uitgehaald naar fractievoorzitter Mourad Taimounti. Hij gedraagt zich volgens haar intimiderend. Taimounti zelf herkent zich niet in de kritiek.

Ruben Koops
Mourad Taimounti. Beeld ANP
Mourad Taimounti.Beeld ANP

Kiliç stuurde de brief vorige week naar haar achterban. Daarin staat dat Taimounti zich vrouwonvriendelijk, intmiderend en denigrerend gedraagt. “Zijn hele houding is dominant. Hij schreeuwt tegen mij, neemt me niet serieus of doet denigrerend. Veel meer mensen binnen Denk hebben daar last van,” zegt ze in een reactie.

Vanaf het eerste moment dat Denk in de gemeenteraad zit, gedraagt Taimounti zich ongepast, aldus Kiliç. Zo doet hij volgens haar niet mee aan partijprogramma’s en campagneactiviteiten. Ze heeft het gedrag van de fractievoorzitter naar eigen zeggen meerdere malen geprobeerd aan te kaarten, maar in plaats van in gesprek met haar te gaan heeft Taimounti gereageerd door haar het vicevoorzitterschap te willen ontnemen.

In de brief schrijft Kiliç: ‘Het is van belang dat dit probleem spoedig opgelost wordt. Hier staat het algemeen belang op het spel. We kunnen onze toekomst niet in handen leggen van narcistische personen die alleen het voeden van hun eigen ego als belangrijkste doel hebben.’

Kiliç zegt dat ze met de brief haar verschillen van inzicht van Taimounti intern wilde oplossen en baalt dat de informatie nu op straat ligt. Of ze hierna binnen Denk wil blijven, of solo verder gaat, kon ze nog niet zeggen. “Ik moet dit even laten bezinken, dit gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Meningsverschil

Denk-fractievoorzitter Mourad Taimounti herkent zich ‘totaal’ niet in het door Kiliç geschetste beeld. “Wij hebben al langer een meningsverschil over haar functioneren binnen de fractie. Hierover heb ik gesprekken met haar gevoerd, altijd in het bijzijn van derden. Ik beschouw de beschuldigingen die zij heeft geuit als onderdeel van dit conflict.” Taimounti wil zich nog niet uitlaten over de toekomst van Kiliç binnen Denk, en wil haar de kans geven om nog eens goed na te denken over de ontstane situatie.

Denk-raadslid Numan Yilmaz is het niet eens met het beeld dat Kiliç schetst van fractievoorzitter Taimounti. “We hebben onderling wel discussies gehad maar dat is eigenlijk heel normaal. Ik herken haar beschuldigingen echt niet, we moeten ons nu verantwoorden voor iets wat niet is gebeurd.”

Denk maakte bij de raadsverkiezingen van 2018 zijn debuut in de gemeenteraad met drie zetels. Raadslid Ayşegül Kiliç was eerder actief bij Multicultureel Plus Partij (M+) in Nieuw-West, een partij met een grote achterban onder Turkse Amsterdammers. Taimounti heeft een achtergrond bij het CDA.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden