Nieuws

Comeback PvdA ook in Amsterdam, maar GroenLinks blijft grootste

GroenLinks blijft de grootste partij, maar voor het eerst in jaren was de PvdA weer eens in beeld als kanshebber voor de koppositie in Amsterdam. Heeft de stad de rooien weer in de armen gesloten?

Ruben Koops

Een gigantische overwinning. Zo kun je de stijging van de PvdA van 11,4 procent van de stemmen op 20 maart (verkiezingen Provinciale Staten) naar ruim 21 procent op 23 mei bij de Europese Parlementsverkiezingen wel noemen. Het was voor het eerst sinds 2012 dat de PvdA weer eens een verkiezing wist te winnen. Binnen de Amsterdamse PvdA-afdeling zal ook met tevredenheid zijn geconstateerd dat de partij eindelijk weer eens groter is dan hun rivaal in de hoofdstad: D66.

Overgestapt

Die partij haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 nog een kwart van de Amsterdamse stemmen, en zakt nu terug naar 11,8 procent. Landelijk scoorde D66 slechts 7 procent van de stemmen.

De bekendheid van PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans heeft een voorname rol gespeeld bij de overwinning van de PvdA. Landelijk is 17 procent van de GroenLinkskiezers op 20 maart overgestapt naar de PvdA, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Het bevestigt ook dat het antisentiment rondom de PvdA in Amsterdam is teruggedrongen. Lokaal PvdA-leider Marjolein Moorman is tevreden, maar past voor al te veel enthousiasme. “Ik ben trots, blij en dankbaar. Morgen weer gewoon aan het werk.”

Opgelucht

GroenLinks behield de koppositie in de stad met ruim 23 procent van de stemmen, maar voor het eerst sinds 2015 groeide de partij niet verder en verloor zelfs heel licht ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen. Mogelijk speelt hier de winst van nieuwkomer Volt een rol. Deze nieuwe pro-Europese partij wist landelijk niet genoeg steun te krijgen voor een zetel in het Europees Parlement, maar scoorde in Amsterdam 5 procent, ruim 12.000 stemmen. Dit zijn allemaal progressieve kiezers die anders bij GroenLinks en D66 onderdak hadden gevonden.

Tegelijk zal GroenLinks opgelucht zijn. In de eerste maanden van 2019 nam de coalitie onder leiding van GroenLinks allerlei maatregelen die op luidruchtige weerstand konden rekenen: de parkeertarieven gingen omhoog, snorscooters moesten de rijbaan op en her en der in de stad worden uitgeprocedeerde asielzoekers gevestigd.

De stille meerderheid die hier geen bezwaar tegen heeft, is schijnbaar nog altijd groter dan de kiezers die hier genoeg van hebben.

De VVD steeg licht ten opzichte van 20 maart en haalde 11,5 procent, Forum voor Democratie daalde iets en kwam uit op 6 procent. De SP daalde opnieuw fors en haalde 3 procent van de stemmen, tegen 5 procent twee maanden geleden.

Hoopvol is dat de opkomst in Amsterdam fors hoger lag dan in 2014. 45 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers nam de moeite om te stemmen, bijna 10 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement.

d Beeld Laura Van Der Bijl
dBeeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden