Amsterdam Bewaar

Combinatie Heijmans neemt voor bijna miljard Zuidas op de schop

Combinatie Heijmans neemt voor bijna miljard Zuidas op de schop
© ANP

Een samenwerkingsverband van het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans, het Amerikaanse Fluor en het Duitse Hochtief gaat voor een krappe miljard euro de Zuidas op de schop nemen.

Donderdag werd bekend dat het bouwconsortium de aanbesteding heeft gewonnen voor de aanleg van het zogeheten Zuidasdok. Het contract beslaat een bedrag van 990 miljoen euro en is daarmee een van de grootste infrastructuurprojecten in Nederland van dit moment. Het bedrag ligt 6,6 procent onder het maximumbedrag dat in de aanbesteding was opgenomen (1,06 miljard euro).

Met dat geld moet tussen nu en 2028 zes kilometer van de A10 worden verbreed. Eén kilometer komt in een tunnel te liggen. Station Amsterdam-Zuid wordt uitgebreid en de knooppunten Nieuwe Meer en Amstel worden opgeknapt. De totale geschatte kosten bedragen 1,9 miljard.

Afgewezen bouwers
Het rijk betaalt 1,3 miljard, Amsterdam 210 miljoen. De rest komt van de Stadsregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de NS.

Het bouwconsortium met Heijmans had bij de aanbesteding slechts één concurrent: een samenwerkingsverband van de Nederlandse bouwers BAM, TBI en VolkerWessels. De keuze voor de andere bouwcombinatie is een voorlopige; de afgewezen bouwers kunnen nog een bezwaarprocedure starten. Op korte termijn wordt ook uitspraak verwacht van de Raad van State, waar zeventien partijen bezwaar hebben gemaakt tegen de bouwplannen.

Lees ook: Project Zuidasdok: Vrees voor herrie, schade en files [+]