Amsterdam Bewaar

College neemt besluit over alternatief voor overvolle pont

Demonstratie voor een brug over het IJ
Demonstratie voor een brug over het IJ © Maarten Brante

Burgemeester en wethouders buigen zich vandaag over de vraag of de oevers aan het IJ een vaste verbinding krijgen. Bewoners in Noord zijn verdeeld: een brug, een tunnel of grotere ponten.

Op tafel ligt een totaalpakket van mogelijke bruggen, een tunnel, een metrostation en extra pontveren om de grote hoeveelheid fietsers die van Noord naar Centrum gaan, of andersom, extra mogelijkheden te bieden.

De huidige ponten bezwijken dagelijks onder de meute. De gemeente heeft al grond gereserveerd aan de west- en de oostkant van het Centraal Station. Vandaag zal het college beslissen of deze bruggen er komen en in welke volgorde.

Meeste kans maakt de brug vanaf het Java-eiland, in het verlengde van de Jan Schaeferbrug. De tweede brug zou beginnen bij het Stenen Hoofd aan de Westerdoksdijk. Een fietspassage onder het IJ door is ook een optie. B. en w. zal ook besluiten of metrostation Sixhaven wordt toegevoegd aan de Noord-Zuidlijn. Na het besluit volgt de aanbesteding. Dan kunnen ontwerpers en bruggenbouwers aan de slag.

'Ze gaan maar zwemmen'
Bewoners van Noord zijn allerminst eensgezind over een oplossing voor de enorme drukte op de ponten. Men vreest dat een brug te hoog wordt, een tunnel niet voldoende verlicht zal zijn en sommige Noorderlingen zien helemaal niets in een vaste verbinding. Anderen zien juist wel weer heil in een brug en zien dat die nog liever vandaag dan morgen wordt gebouwd. 

Lees hier een reportage vanuit Noord: Een brug over het IJ? Noorderlingen zijn sceptisch