Collega’s Wiersum: ‘Een zeer betrokken en bewogen advocaat’

‘Een vriendelijke en kundige advocaat, maar bovenal een echtgenoot en vader,’ zegt directe collega Bart Swier over Derk Wiersum (44). Swier is ‘totaal geschokt’, net als de rest van de advocaten­wereld. Wiersum wordt omschreven als sympathiek, aimabel, intelligent, goed en gedegen.

Malika Sevil
Een passant kijkt bij de bloemen die zijn neergelegd bij het kantoor van advocaat Derk Wiersum.  Beeld ANP
Een passant kijkt bij de bloemen die zijn neergelegd bij het kantoor van advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Wiersum laat een vrouw en twee schoolgaande kinderen achter.

De zeer betrokken en bewogen ­advocaat Wiersum, een man met een rustig voorkomen, runde een eenmanspraktijk in de Jacob Obrecht­straat. Hij deed allerlei uiteenlopende zaken. Zo verdedigde hij een hulpverlener uit Noord die werd verdacht van seksueel misbruik van – deels verstandelijk gehandicapte – kinderen. Ook stond hij een moeder bij, die werd verdacht van directe ­betrokkenheid bij de dood van baby Masha.

De laatste jaren richtte Wiersum zich vooral op zware en georganiseerde criminaliteit, hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de zaak tegen Ridouan Taghi. Wiersum en zijn collega Bart Stapert waarschuwden in juni 2018 dat het OM onvoldoende in staat was om de veiligheid van de kroongetuige te garanderen.

Wilders

De betrokkenheid van Wiersum sprak ook uit het feit dat hij meerdere malen in de pen kroop om een ingezonden brief te sturen. Zo schreef hij samen met collega Jeroen Soeteman over de zaak-Wilders. Ze onderbouwden in die brief dat de rechtbank het wrakingsverzoek van Wilders niet had hoeven inwilligen.

In 2013 schreef hij weer een brief. Ditmaal ging het over ‘de zaak van de overleden grensrechter’. Hij viel daarin over een uitspraak van de persrechter van de rechtbank die vooringenomen zou zijn. Wiersum schreef: ‘Eerst bewijs, dan overtuiging’.

Wiersum was een betrokken advocaat, die veel verder keek dan alleen zijn eigen praktijk. Hij was penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden, een club die zich sterk maakt tegen de doodstraf. Ook werkte hij voor een stichting die rechtshulp biedt aan Nederlanders die gevangen zitten in het buitenland.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden