PlusAchtergond

Coffeeshops over verbod toeristen: ‘Voor ons betekent dat einde verhaal’

Coffeeshophouders reageren niet enthousiast op de plannen van Halsema om de verkoop van wiet aan buitenlandse toeristen te verbieden. ‘Het zijn vaak onze eigen Amsterdammers die zich niet gedragen.’

Anna Herter
Drukte bij een coffeeshop waar klanten nog snel voor de lockdown een voorrraadje in willen slaan. Beeld ANP
Drukte bij een coffeeshop waar klanten nog snel voor de lockdown een voorrraadje in willen slaan.Beeld ANP

De manager van coffeeshop Barney’s in de Haarlemmerstraat kan er kort over zijn: als toeristen niet meer mogen komen, sluiten zij de tent. “Wij verkopen alléén maar aan toeristen. Een verbod daarop betekent voor ons einde verhaal.”

Burgemeester Halsema bracht vrijdag haar plannen naar buiten om buitenlandse toeristen te weren uit Amsterdamse coffeeshops. Dit moet de overlast van drugstoeristen verminderen, die volgens haar ‘in de grachten kotsen omdat ze te veel geblowd en gedronken hebben’. De burgemeester kan op bijval rekenen van het Openbaar Ministerie en de politie.

Dat er overlast is, valt volgens een medewerker van coffeeshop De Kade in Zuid inderdaad niet te ontkennen. Dat dit door toeristen komt, ziet zij daarentegen als een denkfout. “Het zijn vaak onze eigen Amsterdammers die zich niet gedragen en troep achterlaten.” Ze stelt dat het probleem eerder bij het verbod op rokersruimtes ligt, waardoor veel mensen nu op straat staan te roken.

De Kade ligt niet in een toeristische buurt, toch beslaan buitenlanders ongeveer de helft van haar clientèle. “Zij komen speciaal naar ons vanwege onze goede producten. Het zou helemaal niet leuk zijn als dat straks niet meer mag.”

Straatverkoop

Barney's is het ermee eens dat de overlast niet op buitenlanders moet worden afgeschoven. En net zo min op het gebruik van marihuana. “Alcohol zorgt net zo goed voor problemen. Bovendien is overlast nu eenmaal eigen aan een drukke stad, daar kun je niet omheen.”

“Ja,” zegt Jason den Enting van coffeeshop De Dampkring in Centrum, “zelfs de rij voor het Anne Frank Huis zorgt voor overlast.” Hij denkt dat ongeveer de helft van zijn klanten uit het buitenland komt, al is dat nu vanwege de coronacrisis anders. Volgens hem is het ‘roken van een wietje’ verre van de grootste onruststoker in de stad.

Bovendien blijven buitenlandse onruststokers toch wel komen, vult Donny aan, werkzaam bij coffeeshop Funny People in Noord. “Toeristen die speciaal om te blowen komen, laten zich hier niet door tegenhouden.”

Hoe ze dan nog aan hun spul komen? “Op straat. Dat zie je in andere gebieden waar een wietpas is ingevoerd ook al gebeuren. Daar staan ze nu achter het station in plaats van bij een coffeeshop.” Daar sluit Den Enting zich bij aan: “Dit speelt straatdealers in de kaart.”

Bij Funny People komen toeristen overigens nauwelijks binnen. “Onze klantenkring bestaat bijna alleen maar uit buurtbewoners, dus voor ons zou het verbod weinig verschil maken.” Dat neemt niet weg dat Donny het een slecht plan vindt, en de financiële gevolgen voor zijn concurrenten op toeristische locaties betreurt.

Weekvoorraad

Het weren van buitenlandse toeristen is overigens niet de enige voorgestelde verandering in het coffeeshopbeleid. De burgemeester wil ook dat shops transparanter maken waar ze hun koopwaar vandaan halen. Daarnaast moet er een maximum komen op het aantal coffeeshops dat onderdeel uitmaakt van een keten.

In de stevige voorstellen zit ook een lichtpuntje voor de coffeeshops: zij mogen straks meer wiet in huis hebben dan de nu toegestane 500 gram. Veel van de winkels verkopen dagelijks een grotere hoeveelheid, waardoor het nu lastig is de aanvoer goed te organiseren. De straks toegestane ‘weekvoorraad’ wordt mogelijk een paar kilo.

Bij De Kade zien ze dat inderdaad als een lichtpuntje. “We moeten nu best vaak nee verkopen, omdat iets op is.” Ook de medewerker van Funny People ‘denkt dat dit fijn is’, al is het nieuws hem nog te vers om daar al over te oordelen. De manager van Barney’s is minder enthousiast. “Wat hebben we aan een grotere voorraad als we het aan niemand meer kunnen verkopen?”

Brancheverenigingen: ‘plan is slecht voor leefbaarheid stad’

Toeristen zullen naar Amsterdam blijven komen, ook als ze uit de coffeeshops in de hoofdstad worden geweerd. Dat zegt Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten, de branchevereniging van coffeeshophouders. Het plan zal volgens de vereniging juist negatief uitpakken voor de leefbaarheid van de stad.

De vraag naar softdrugs proberen in te perken door het aanbod weg te nemen, werkt volgens Helms de illegale markt in de hand. “Wat de makers van dit plan niet beseffen is dat cannabis wereldwijd een populair genotsmiddel is”, zegt Helms. “Mensen willen hun jointje roken. Als dat niet in een coffeeshop kan, dan kopen ze het wel op straat.”

Als voorbeeld hoe snel straatdealers een gat in de markt opvullen, noemt Helms de lange rijen voor coffeeshops tijdens de eerste lockdown in maart. “Iedereen wilde voor de komende tijd nog wat wiet inslaan. Straatdealers zagen toen al hun kans schoon en stonden als het ware hun menu’s uit te delen in de rijen. Zij zullen nu ook zeker op dit plan inspringen”, aldus Helms.

Ook de horecavereniging Koninklijke Horeca Nederland is niet te spreken over de plannen. De illegale handel op straat is volgens hen nu al niet onder controle en zal alleen maar groter worden als het voorstel wordt ingevoerd.

De vereniging gelooft niet dat drugstoeristen weg zullen blijven als het verbod wordt doorgevoerd. “De praktijk laat nu al zien dat ook buiten de sluitingstijden van de coffeeshops het geen enkel probleem is om aan drugs te komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden