Amsterdam Bewaar

Coffeeshopbond: 'Wietwet is goed voor volksgezondheid'

Volgens Helms zorgt de initiatiefwet er voor dat de zwarte markt zal krimpen
Volgens Helms zorgt de initiatiefwet er voor dat de zwarte markt zal krimpen © ANP

Coffeeshops zijn blij met de wietwet waar de Tweede Kamer dinsdag mee instemde. 'Eindelijk kunnen we kwaliteitseisen gaan stellen.'

Dat zegt Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten. Hij noemt het huidige systeem irrationeel en onverantwoord. "Op dit moment kopen klanten iets in de winkel waarvan ze eigenlijk niet weten wat het is. Er zit geen label op die zakjes of een overzicht van de ingrediënten. Dat is gek in een land waar dat voor de meeste producten verplicht is."  

De nieuwe wietwet moet daar verandering in brengen. Het initiatiefvoorstel wil een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

Als de consument mag kiezen tussen wiet waarvan ze de oorsprong niet kennen en wiet waarvan alle ingrediënten op het zakje staan, dan gaan ze waarschijnlijk voor het veiligere alternatief.

Joachim Helms, voorzitter BCD

Voorraad en vervoer
"Deze wet rekt het gedoogbeleid helemaal door tot de productie," zegt Helms. "Nu wordt alleen de verkoop gedoogd, wat coffeeshophouders eigenlijk in een onmogelijke positie brengt." In de praktijk betekent de nieuwe wet dat coffeeshops een voorraad in de winkel kunnen hebben en op een veilige manier de wiet kunnen vervoeren zonder in de problemen te komen.  

"Coffeeshops kunnen met deze wet kwaliteitseisen gaan stellen. Het hele systeem wordt zo transparanter en veiliger en dat is goed voor de volksgezondheid."  

Zwarte markt
De bond waarschuwt wel voor overregulering. "We moeten voorkomen dat de prijzen van de wiet door regulering en belastingen te hoog worden. Dan gaan consumenten alsnog naar de zwarte markt. Je moet niet hebben dat we een heel systeem opzetten waarvan vervolgens niemand gebruik maakt omdat de wiet elders goedkoper is."  

Volgens Helms zorgt de wet, zoals die nu wordt voorgesteld, er juist voor dat de zwarte markt zal krimpen. "Als de consument mag kiezen tussen wiet waarvan ze de oorsprong niet kennen en wiet waarvan alle ingrediënten op het zakje staan, dan gaan ze waarschijnlijk voor het veiligere alternatief."  

Of de wet er daadwerkelijk komt is nog onzeker. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is geen voorstander.